facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Δρίτσας: Έχουμε επίγνωση της σοβαρότητας του μεταναστευτικού

Έχουμε επίγνωση της σοβαρότητας του μεταναστευτικού προβλήματος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας την Τετάρτη στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Δρίτσας στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ανοιχτών συνόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλή είναι η κριτική, αλλά η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε εύκολη, αβανταδόρικη και καταιγιστική κινδυνολογία είναι ανεύθυνη.

Συμπλήρωσε ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του προβλήματος και προς επίρρωσιν αυτών σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτή κυβέρνηση συνέστησε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεν χρειάζονται η κριτική της αντιπολίτευσης και τα σχόλια του Τύπου για να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα εντείνεται διαρκώς, είπε και χαρακτήρισε αδιανόητα τα σχόλια ότι «ανοίξαμε τα σύνορα και γέμισαν οι πλατείες με μετανάστες». Είπε ακόμη πως χρειάζεται μια ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης σημειώνοντας πως χρειάζεται από κοινού συντονισμός με κράτη που δέχονται αυξημένες ροές, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Ακόμη ανέφερε πως αυτή την στιγμή στα τουρκικά παράλια βρίσκονται δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, τα οποία αν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, τότε η Ελλάδα θα δεχτεί πιέσεις και θα γίνει εκρηκτικό το πρόβλημα. Είπε ακόμη ότι από τις αρχές του 2014 έχουν δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή όροι φυγής πιο έντονοι μετά την ένταση της κρίσης στη Συρία και τη δράση του ISIS.

Για τον τρόπο δράσης των λιμενικών στο Αιγαίο παρέπεμψε σε σχετική εγκύκλιο τον Αύγουστο του 2013 υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό, ενώ για τη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές είπε πως τηρούνται κάποιοι κανόνες σε σχέση με παλαιότερα, αλλά οι «γείτονες» θα πρέπει να εντείνουν τη δραστηριότητα τους κυρίως στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Ερωτηθείς ο κ. Δρίτσας είπε ότι πρόθεση του είναι σύντομα να μεταβεί στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και πρόσθεσε πως η αντιμετώπιση των ζητημάτων είναι συνεχής απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι «λαμβάνει αποφάσεις μέσα στα γραφεία και δεν πηγαίνει εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

Σχετικά με το εάν σχεδιάζει ενίσχυση στις νησιωτικές υπηρεσίες του Λιμενικού σε μέσα και προσωπικό απάντησε ότι βασικός στόχος είναι να μπορούν οι λιμενικοί να κάνουν τη δουλειά τους είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά με τη διαχείριση των μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες.

Αναγνώρισε πως έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο ειδικά σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης και είπε πως επιχειρείται να γίνει μετάθεση προσωπικού που έχει ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια στα νησιά ωστόσο, πρόσθεσε, η διαδικασία έχει «σκαλώσει» σε προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα. Συμπλήρωσε ότι πριν πό το καλοκαίρι θα μεταβεί προσωπικό στις υπηρεσίες του Λ.Σ. στα νησιά του Αιγαίου.

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε «διπλωματικός» ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Από τη μια τάχθηκε εκ νέου κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών λέγοντας μάλιστα ότι κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έλκεται από την μυθοποίηση των ιδιωτικοποίησεων.

«Δεν πουλάμε τα λιμάνια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου σε ΜΜΕ της Κίνας. Επισήμανε πως ο κ. Δραγασάκης μίλησε γενικά και μίλησε για συνεργατικά σχήματα προσθέτοντας πως τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων εξετάζονται σε ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και πρόσθεσε ότι «η ζωή, η εξέλιξη και η πραγματικότητα σου επιβάλλεται. Όπως είπε ο Μαρξ οι άνθρωποι παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο σε συνθήκες που δεν διάλεξαν οι ίδιοι».

Για το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι θα γίνει επανεξέταση του ρόλου του αλλά «ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στην οριστική φόρμουλα» καθώς είναι ένα συνολικό κυβερνητικό ζήτημα.

Αλλαγές στις διαδικασίες για την κατάταξη λιμενοφυλάκων

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε εκτενώς στον τελευταίο διαγωνισμό για τους λιμενοφύλακες και των σημαιοφόρων λέγοντας πως υπήρχαν αρκετές καταγγελίες για αδικίες. Όπως είπε, μελετήθηκε το ζήτημα και το συμπέρασμα ήταν πως δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού αλλά αποφάσισαν την επικύρωση και η νέα προκήρυξη να γίνει με άλλους όρους ενώ παράλληλα αναμένεται απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τους επιτυχόντες και επιλαχόντες του τελευταίου διαγωνισμού.

Επιπλέον είπε πως υπάρχει διαρκής διάλογος με εκπροσώπους τόσο του πολιτικού όσο και του ένστολου προσωπικού για μια σειρά ζητημάτων θέτοντας ως προτεραιότητα την ρύθμιση της εκκρεμότητας με το ελεγκτήριο δαπανών σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λιμενικών.

Σημείωσε ακόμη ότι εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση των εναέριων μέσων του ΛΣ.

Επιπροσθέτως ο κ.Δρίτσας εξέφρασε την απορία του γιατί έξι νέα σκάφη του Λ.Σ. ναυπηγούνται στην Κροατία και όχι στα ελληνικά ναυπηγεία σημειώνοντας ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό επειδή δεν είχαν φορολογική ενημερότητα.

Προσλήψεις προσωπικού στη πλοηγική υπηρεσία

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι υπάρχει ζήτημα με τη στελέχωση της πλοηγικής υπηρεσίας που έχει δικά της έσοδα. Και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας πλοηγικών σταθμών σε λιμάνια που έχουν αναπτυχθεί και υποδέχονται και κρουαζιερόπλοια όπως στο Κατάκολο και στη Μύκονο που δεν διαθέτουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά με μια ρύθμιση θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των εσόδων, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news