facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αποστάσεις Βαρουφάκη από Κωνσταντοπούλου για την επιτροπή για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η επιτροπή που διερευνά το ζήτημα του δημόσιου χρέους μπορεί να αποκαλύψει το πώς η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και οι επιλογές του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδήγησαν στη διόγκωση των οφειλών της χώρας μας, όμως υπογράμμισε πως οι εν λόγω πρακτικές «έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν».

Αποστάσεις φάνηκε να παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφακης από την επιτροπή για τη διερεύνηση του χρέους, που συστάθηκε κατόπιν απόφασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μιλώντας στη Βουλή κατά την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η έρευνα πρέπει να «φέρει στο φως τις διαδικασίες με τις οποίες διογκώθηκε το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και των επιλογών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», όμως ξεκαθάρισε πως αυτές οι πρακτικές «έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν».

Επιπλέον, με μια δήλωση που φαίνεται να αφορά τη σύσταση της επιτροπής για τα Μνημόνια, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως «οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν τη συνήθεια όταν αποτυγχάνουν να προσπαθούν να τα ρίξουν σε άλλους φτιάχνοντας εξεταστικές επιτροπές».

Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη νομιμότητα του χρέους, σημειώνοντας πως έως ότου να ελεγχθεί και αναλυθεί [...] το χρέος παραμένει άγνωστο ποιο ποσοστό του είναι παράνομο».

Σημείωσε ότι η αποπληρωμή του χρέους λειτουργεί ως μοχλός εκβιασμού και πρόκλησης συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης και επισήμανε ότι «ο έλεγχος πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους».

Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ' τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Ο κ. Νικολούδης παρουσίασε μάλιστα στοιχεία για τα ποσοστά στις μίζες που δίνονταν σε όλους τους τομείς των προμηθειών.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news