facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η Κομισιόν δεν «βλέπει» λύση μέχρι την Κυριακή

Θετικό το κλίμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η άφιξη της νέας διαπραγματευτικής ομάδας φαίνεται να έχει αυξήσει περαιτέρω τον ρυθμό διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, δημιουργώντας ελπίδες για εύρεση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ως προς την ημερομηνία της ενδιάμεσης συμφωνίας όμως, κοινοτικές πηγές διαψεύδουν την είδηση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Bloomberg (δείτε το δημοσίευμα εδώ), που υποστηρίζει πως οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να αποδώσουν καρπούς ως την Κυριακή 3 Μάιου.

Αντιθέτως, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται να διαρκέσει ανελλιπώς μέχρι την Κυριακή όπου και θα συντελεσθεί μια καταμέτρηση της προόδου στις διεργασίες, έτσι ώστε να αποφασισθεί η μετέπειτα πορεία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κάποια καταλυτική ημερομηνία συμφωνίας.

Η ίδια κοινοτική πηγή δήλωσε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες στις 12:30 ώρα Ελλάδος και η θεματολογία των συνομιλιών είναι πλήρως δομημένη έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποφύγουν γενικολογίες και καθυστερήσεις.

Επίσης σημαντικό για την Επιτροπή είναι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον διαπραγματευτικό ρόλο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν την κατάλληλη εξουσιοδότηση έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία. Η κοινοτική πηγή από την Επιτροπή δήλωσε πως στο παρελθόν χάθηκε σημαντικός χρόνος και υπήρχαν μεγάλα προβλήματα λόγο της έλλειψης σαφούς εντολής στους έλληνες διαπραγματευτές, κάτι που πιθανώς να μην συμβεί με τη νέα ομάδα.

Παραγωγικές και εντατικές διαπραγματεύσεις πλέον

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο, καθώς φαίνεται πως οι νέοι συσχετισμοί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Σχοινάς δήλωσε πως:

«Οι διεργασίες ξεκίνησαν πάλι και θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό τις επόμενες ημέρες. Διεξάγονται σε παραγωγικό κλίμα περιλαμβάνοντας ανώτερους υπαλλήλους και τεχνικούς ειδικούς και από τις δύο πλευρές. Καλωσορίζουμε το βήμα αυτό για εμβάθυνση και εντατικοποίηση των επαφών, όπως έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν και προσμένουμε την επικείμενη πρόοδο.»

Νέα κονδύλια στην Ελλάδα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ
Τέλος η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις κοινοτικές και την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση ενός πόσου που θα μπορούσε να φτάσει και τα 3 δις ευρώ και προέρχεται από τα μη κατανεμημένα κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι ήδη έχουν δεσμεύει περίπου 200 εκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την άμεση διοχέτευση τους στην ελληνική οικονομία.

Μέσα στους τομείς που αναμένεται να ενισχυθούν βρίσκεται η νεανική ανεργία, η αλιεία, ο αγροτικός τομέας και η κοινωνική συνοχή.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news