facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ασφαλιστικό και εργασιακά

Και ξαφνικά εργασιακά και ασφαλιστικό από απαράβατες «κόκκινες γραμμές» μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους δανειστές με τη δέσμευση ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος Ιουνίου.

Η ολική αυτή ανατροπή αποφασίστηκε χθες το βράδυ από την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία συνεδρίασε στη Βουλή με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και να επιταχυνθεί το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης της χώρας.

Μέχρι τώρα τα δύο αυτά θέματα θεωρούνταν «ταμπού» για την κυβέρνηση η οποία μάλιστα ήθελε να ακυρώσει και ήδη συμφωνημένα και ψηφισμένα μέτρα και στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς.

Συγκεκριμένα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές η μη εφαρμογή της αύξησης των ορίων ηλικίας για τις κύριες συντάξεις και η καταβολή της 13ης σύνταξης.

Στα εργασιακά το αρμόδιο υπουργείο έχει δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτερου μισθού σε δύο στάδια από τα 581 ευρώ στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το άνοιγμα των δύο θεμάτων γίνεται με την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει μεν σε μονομερείς ενέργειες , αλλά θα προσέλθει με τις δικές της προτάσεις σε κάθε ένα από αυτά.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα δημιουργηθεί μια στέρεη βάση και για την συμφωνία της «επόμενης μέρας».

Εκτός από το κρίσιμο αυτό θέμα η χθεσινή ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης κωδικοποίησε και τα μέτρα που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θέλει να παρουσιάσει άμεσα το υπουργείο οικονομικών στους δανειστές.

Από το νομοσχέδιο θα απουσιάζουν μέτρα για εργασιακά, ασφαλιστικό, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και ο φόρος «πολυτελών διακοπών» . Θα απουσιάζει επίσης εκτός από την νομοθεσία για την διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και η ρύθμιση για την προστασία από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία.

Θα περιλαμβάνεται όμως διάταξη η οποία θα αναπληρώνει την φημολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα τουριστικά νησιά. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι για τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3000 κατοίκους (όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη) κάθε συναλλαγή αξίας άνω των 70 ευρώ θα γίνεται με πλαστικό χρήμα δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αύξηση του συντελεστή στα νησιά από το 6,5% που είναι σήμερα και παράλληλα αυξάνεται αυτόματα και η απόδοση του ΦΠΑ ο οποίος πέρσι παρουσίασε μείωση παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30% .

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν από την εξαμελή ομάδα που θα συνοδεύει τον κ. Χουλιαράκη και στις σημερινές διαπραγματεύσεις εκτός Ελλάδας που θα γίνουν σε δύο στάδια.

Το μεσημέρι θα παραστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group ) η οποία γίνεται εν όψει του προγραμματισμένου για τις 11 του μήνα Eurogroup όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει την συμφωνία που θα τις λύσει το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας.

Το βράδυ η συζήτηση θα είναι πιο ουσιαστική αφού η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συναντηθεί με την ομάδα των Βρυξελλών. Εκεί θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών αλλά και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά για όλα τα θέματα.

Στόχος είναι να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – όπως αυτό θα διαμορφωθεί - ώστε να μένει πια μόνο μια τυπική έγκρισή του από το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας .

Εντός Ελλάδας ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης θα προεδρεύει και πάλι το απόγευμα της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα συνεχίσει να επεξεργάζεται την ελληνική πρόταση.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news