facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Συνεχίζεται η στάση πληρωμών από το Δημόσιο στους ιδιώτες

Διόλου παρήγορα είναι τα νέα στοιχεία από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού επιβεβαιώνουν την αίσθηση της εσωτερικής στάσης πληρωμών αλλά και την τρομερή πίεση που βιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη συμπλήρωση του διμήνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν στα 3,245 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 145 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και κατά 245 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Οσον αφορά στις δημοσιονομικές αντοχές, το πρώτο δίμηνο του έτους έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα οριακά πάνω από 1 δισ. ευρώ, και είναι έτσι στο 1/3 από τα περσινά επίπεδα. Εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα -εξ ου και οι πιέσεις από τους δανειστές- είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια «τρύπα», η οποία επί του παρόντος βρίσκεται στα 188 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 788 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η βασική αιτία είναι η υποχρηματοδότηση απο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ στην καταβύθιση των εσόδων τους συμβάλλει η σταθερά υποτονική εισροή ασφαλιστικών εισφορών.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news