facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Οργή των ΗΠΑ για απελευθέρωση Ξηρού

Καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να εντάξει στις λίστες των τρομοκρατών του Χριστόδουλο Ξηρό και Νίκο Μαζιώτη, δέχθηκε από τον ανταποκριτή του Έθνους και του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του State Department. Μια κίνηση που εκτιμάται ως σφοδρή αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού.

Στην ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου γιατί το State Department επέλεξε μια ημέρα μετά την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του να προβεί στις υποδείξεις αυτές η Μαρί Χαρφ απάντησε:

"Νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι η διαδικασία υπόδειξης κάποιου ως τρομοκράτη απαιτεί μήνες και εργαζόμαστε επ' αυτού για μήνες πριν τη σημερινή ανακοίνωση. Είναι μια μακρά διαδικασία όπως γνωρίζετε. Αυτές οι υποδείξεις βασίζονται στο γεγονός ότι αυτά τα άτομα προέβησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία εκφράσαμε δημοσίως και ιδιωτικώς την ανησυχία μας. Δεν έχω κάτι να σας πω για τη χρονική στιγμή αλλά η διαδικασία αυτή ήταν ήδη σε εξέλιξη".

Ερωτηθείσα γιατί δεν "υποδείξατε τον αδελφό του, ο οποίος σκότωσε Αμερικανούς όπως είπατε; Γιατί δεν υποδείξατε τον ηγέτη της οργάνωσης τον κ. Γιωτόπουλο; Γιατί μόνο τον Χριστόδουλο Ξηρό;" η εκπρόσωπος του State Department είπε:

"Υποδείξαμε δύο άτομα που διέφευγαν της σύλληψης. Τώρα έχουν συλληφθεί αλλά προηγουμένως είχαν ξαναρχίσει την τρομοκρατική δράση. Αυτό τονίζει την ανησυχία μας γι' αυτούς αλλά και για τη νέα νομοθεσία. Ακολουθείται μια διαδικασία γι' αυτές τις υποδείξεις και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εξετάζουμε και άλλες περιπτώσεις αλλά δεν θα το σχολιάσω".

Στην αναφορά για ανησυχία σχετικά με τη νέα νομοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε ένας ακόμα δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την ενημέρωση του State Department.

"Δεν το κάναμε γι' αυτό. Απλώς την τονίζει. Η διαδικασία διαρκεί μήνες αλλά ο νέος νόμος πέρασε την περασμένη εβδομάδα. εργαζόμαστε γι' αυτές τις υποδείξεις επί μήνες με βάση το χρόνο που αυτά τα άτομα ανέλαβαν τρομοκρατική δράση όταν διέφευγαν της σύλληψης. Ανεξαρτήτως του νέου νόμου αυτές οι υποδείξεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως" απάντησε η κ. Χαρφ.

Ερωτηθείσα από τον Μιχ. Ιγνατίου εάν ο Τζον Κέρι έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ν. Κοτζιάς κατά τη συνάντησή του η Μαρί Χαρφ σημείωσε:

"Κατά τη διάρκεια της διμερούς αυτής συνάντησης ο κ. Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας ότι όσοι έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Θα παρατηρούμε προσεκτικά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, θα είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και θα δούμε τί θα γίνει".

Στο μέγαρο Μαξίμου ο Αμερικανός πρέσβης

Μετά τη σφοδρή αντίδραση και την έντονη ενόχληση της αμερικανικής πλευράς, το πρωί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες εξήγησαν στον Αμερικανό Πρέσβη ότι ο νόμος δεν είναι φωτογραφικός, δε δημιουργήθηκε για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει σε εκσυχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο Σάββας Ξηρός θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news