facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Με αντιδράσεις αρχίζει η δίκη Χρυσής Αυγής

Εν μέσω αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους για την επιλογή της διεξαγωγής της δίκης του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής σε ειδική αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού, αρχίζει τη Δευτέρα 20 Απριλίου η ιστορικής σημασίας δικαστική διαδικασία για τα εγκλήματα ναζιστικού τύπου, στελεχών και μελών της Χ.Α.

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη χώρα μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φθάνουν στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες, ως οργανωμένη ομάδα κρούσης, στελέχη και μέλη της Χ.Α. για εγκλήματα ναζιστικής πρακτικής και έμπνευσης, με κορωνίδα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η δίκη, που προκαλεί ήδη διεθνές ενδιαφέρον, αναμένεται να ξεκινήσει στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, επιλογή στην οποία επικεντρώνονται οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων (δημοτικών αρχών της περιοχής), αλλά και των δικηγόρων και των δημοσιογράφων για το ακατάλληλο της αίθουσας, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής δίκης. Στις σημαντικότατες ελλείψεις καταγράφεται μεταξύ άλλων η στενότητα του χώρου, που δεν επιτρέπει τη σωστή διεξαγωγή της δίκης, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των δικηγόρων, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση σε Ιντερνετ για τους εκπροσώπους του Τύπου, ούτε δυνατότητα χρήσης των τηλεφώνων τους για λόγους ασφαλείας των φυλακών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να βελτιώσει την κατάσταση προκειμένου η δίκη να αρχίσει, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε όλους τους εμπλεκομένους να κάνουν τη δουλειά τους.

Στις αντιδράσεις προστίθενται οι έντονες αντιρρήσεις κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Κορυδαλλού, που επισημαίνουν πως η δίκη της Χ.Α. θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία σχολικών μονάδων που λειτουργούν δίπλα από τις φυλακές, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τα προβλήματα θα τεθούν και το δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για το δέον γενέσθαι.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν συνολικά 69 άτομα, μεταξύ των οποίων ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α. που εξελέγη στις εκλογές του 2012, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ καθώς στον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. αποδίδεται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με δομή, ιεραρχία και ναζιστικού τύπου πρακτική που διέπραττε προς επίτευξη των πολιτικών της στοχεύσεων σωρεία εγκληματικών πράξεων. Οπως σημειώνεται στην εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος επόπτευσε επί μήνες τις ανακρίσεις, αλλά και στο παραπεμπτικό βούλευμα που έστειλε τη Χ.Α. στο εδώλιο, «ο σκληρός της πυρήνας συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος και μετά τις εκλογές του 2012 η δράση του κορυφώθηκε». Η δράση του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., διότι αυτός δικάζεται και όχι ολόκληρο το κόμμα ή οι ψηφοφόροι του, συνιστά κατά το κατηγορητήριο «εγκληματική οργάνωση που διέθετε, πέραν των άλλων, ένοπλο τμήμα με στρατιωτικού τύπου οργάνωση και δομή και επιχειρησιακό βραχίονα τα αποκαλούμενα τάγματα εφόδου».

Ο ρόλος Μιχαλολιάκου

Ως απόλυτος και νευραλγικός για την έκνομη δράση της Χ.Α. περιγράφεται, κατά το κατηγορητήριο, ο ρόλος του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά και των βουλευτών του κόμματος που κατείχαν τις δεύτερες θέσεις στην κομματική πυραμίδα, μετέχοντας ενεργά στις εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Γ. Ρουπακιάς που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είχαν ρόλους εκτελεστικούς και κρίσιμους στη δράση της οργάνωσης.

Μεταξύ των εγκλημάτων που αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη στον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. –πέραν της δολοφονίας Φύσσα, που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των δικαστικών εξελίξεων– είναι συντονισμένες επιθέσεις ναζιστικού τύπου σε κοινωνικούς χώρους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, η οργανωμένη επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Λούκμαν Σαχζάτ και άλλα.

Εμπρησμός ιχθυοπωλείων

Στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν χθες στις τρεις τα ξημερώματα δύο ιχθυοπωλεία που ανήκουν στην αδελφή του προφυλακισμένου μέλους της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι και συγκεκριμένα την οδό Φιλολάου 15 λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (στις 2.45 π.μ. συγκεκριμένα).

Στο σημείο δεν βρέθηκαν υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού, ο οποίος όμως πιθανολογείται ότι αποτελείτο από γκαζάκια. Από την ανάφλεξη του μηχανισμού στην είσοδο του καταστήματος προκλήθηκαν περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη τριάντα λεπτά αργότερα, στις 3.15 π.μ., έξω από ιχθυοπωλείο της αδελφής του Γ. Ρουπακιά, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πεντέλης 55 στο Χαλάνδρι. Στο σημείο βρέθηκε και περισυνελέγη από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο ένα γκαζάκι, το οποίο ωστόσο δεν είχε εκραγεί.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news