facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Επιμένει ο Σταθάκης να μπουν στο πολυνομοσχέδιο οι πλειστηριασμοί

Αντικρουόμενες παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες για το αν στο πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις με βάση τη λίστα Βαρουφάκη θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Την ίδια ώρα πάντως που πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνονται εν τέλει μετά από ενστάσεις της ΕΚΤ, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ξεκαθάριζε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να αποσταλεί σήμερα στο Brussels Group και να συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, θα περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποια άρθρα που θα ρυθμίζουν θέματα κόκκινων δανείων. Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τα κριτήρια και αν έχει υπάρξει και νέο «κούρεμα» μετά τις τελευταίες αλλαγές και την κίτρινη κάρτα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει ενστάσεις για τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και δη για τα όρια, κρίνοντας ότι αυτά παραμένουν υψηλά. Με βάση τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ και οι θεσμοί φέρονται να έχουν ζητήσει νέο κούρεμα των ορίων τα οποία ζητείται να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω από τα όρια του νόμου Χατζηδάκη.

Με βάση το νόμο Χατζηδάκη για την προστασία από τους πλειστηριασμούς, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας ήταν έως 200.000 ευρώ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στις 35.000 ευρώ, η κινητή και ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις έως 15.000 ευρώ. Με βάση την τελευταία γνωστή αναπροσαρμογή προς τα κάτω των κριτηρίων στη ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς του υπουργείου Οικονομίας η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας είναι έως 250.000 ευρώ από 300.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο που εστάλη στην ΕΚΤ και 400.000 ευρώ που ήταν η αρχική σκέψη της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσγειώθηκε στις 40.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο και 70.000 ευρώ με βάση το αρχικό πλάνο. Αντίστοιχα το όριο της συνολικής κινητής και ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών υποχωρεί στις 400.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ήταν στο σχέδιο που εστάλη στην ΕΚΤ και 700.000 ευρώ που ήταν στο αρχικό σχέδιο του Φεβρουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις το όριο φαίνεται να διαμορφώνεται στις 25.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που προβλεπόταν στο σχέδιο που εστάλη στους δανειστές και 70.000 ευρώ που ήταν αρχικά.

Την ίδια ώρα, διάσταση απόψεων όχι μόνο μεταξύ του Brussels Group και της ελληνικής πλευράς αλλά απ' ό,τι φαίνεται και μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα της δημιουργίας φορέα διαχείρισης μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά το υπουργείο Οικονομίας, Bad Bank, κατά το υπουργείο Οικονομικών.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news