facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κρίση στις σχέσεις Ερντογάν - Ακιντζί με το «καλημέρα»

Κρίση με το «καλημέρα» στις σχέσεις του Τ. Ερντογάν με τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων, τον αριστερών καταβολών Μουσταφά Ακιντζί, προέκυψε χθες καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας με προσβλητικό τρόπο υπενθύμισε ότι το «αφεντικό» είναι η Αγκυρα.

Ο κ. Ακιντζί, που στις «εκλογές» της Κυριακής πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη επί του Ν. Ερογλου, είχε μια πρώτη δυσάρεστη εμπειρία με το συγχαρητήριο μήνυμα που του απέστειλε ο Τ. Ερντογάν, στο οποίο προσδιόριζε τα όρια κινήσεων για λύση του Κυπριακού, αλλά η δημόσια αντιπαράθεσή τους σοκάρισε και προκάλεσε προβληματισμό για τα περιθώρια ελιγμών του ταγμένου υπέρ της λύσης του Κυπριακού νέου τουρκοκύπριου ηγέτη και διαπραγματευτή.

Ο κ. Ακιντζί βρισκόταν σε στούντιο του CNNTurk και αναφερόμενος στις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία έκανε λόγο για «αδελφές χώρες» εξοργίζοντας τον Ερντογάν, ο οποίος αμέσως απάντησε ότι ο Ακιντζί «θα πρέπει να σκέφτεται πριν μιλήσει» υπενθυμίζοντας ότι η «Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα και η βόρεια Κύπρος το βρέφος της...».

Ο κ. Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στο Κουβέιτ καλώντας προσβλητικά τον τουρκοκύπριο ηγέτη να «ακούει με τα αυτιά του αυτά που βγαίνουν από το στόμα του» και του υπενθύμισε ότι υπάρχει λόγος που η Τουρκία «υιοθετεί την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", που καταβάλλει τον οβολό της για τη βόρεια Κύπρο και έχει δώσει νεκρούς γι' αυτήν...».

Στο ίδιο προσβλητικό ύφος ο κ. Ερντογάν θύμισε στον κ. Ακιντζί ότι η Τουρκία «προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο στην ΤΔΒΚ» και «θα συνεχίσει να βλέπει τη βόρεια Κύπρο όπως η μάνα το παιδί της».

Μηνύματα

Εκπληκτος ο κ. Ακιντζί από το στούντιο του CNNTurk δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να «αποκλείσει την Τουρκία» και ότι ο Ερντογάν «έσφαλε» μα και πρέπει όπως είπε να μείνει στην άκρη η φιλοσοφία του «μικρή πατρίδα, μητέρα πατρίδα».

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Τ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι «δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια στάση για εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος» και η Τουρκία θα συνεχίσει ως «μητέρα-πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα το καθήκον της και τις ευθύνες της, οι οποίες απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

Ο κ. Ακιντζί θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την Πέμπτη παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news