facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Σύγκλιση αλλά και «αγκάθια» μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Ελάχιστη πρόοδο έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις και η λίστα των ελληνικών προτάσεων χαρακτηρίστηκε “γενική και αόριστη”. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του σημερινού Euroworking Group, ενώ ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες και να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα, κάτι το όποιο αναγωρίστηκε ότι έχει αρχίσει να γίνεται πιο εντατικά τις τελευταίες τρεις μέρες.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε πιο θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων από τους εκπροσώπους των θεσμών που τόνιζαν ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί δεν είναι αρκετή.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών αποτελούν η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του Euroworking Group, στο οποίο ήταν παρών και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών, αλλά οι δανειστές θεωρούν μεγάλο ατόπημα την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και λάθος την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά που έχει ανακοινώσει, ενώ σημείωσαν ότι οι δανειστές συνεχίζουν να βλέπουν με εισπρακτικούς όρους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα αλλάξει πλήρως, αλλά δεν μπόρεσαν να πουν το πότε. Πρόσθεσαν, όμως, ότι η αλλαγή του θα γίνει εντός του έτους, ενώ επισήμαναν ότι θα παραμείνει σταθερός ο στόχος των εσόδων ύψους 2,65 δισ ευρώ. Ακόμα κι αν ο νέος φόρος δεν φέρνει τα έσοδα αυτά, θα υπάρξουν ισοδύναμα σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Πάντως, συμπλήρωσαν ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει όλα τα θέματα του ελέγχου, ενώ ανέφεραν ότι η Αθήνα συγκέντρωσε όλες τις προτάσεις της σε ένα κείμενο 26-27 σελίδων και την απέστειλε σήμερα στο Brussels Group, αναγράφοντας ακόμα και ανά μήνα το τι θα εφαρμοστεί.

Ο σκοπός είναι σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα, μέχρι το επόμενο Εuroworking group στις 8 Απριλίου (Μ.Τετάρτη) να έχουν δουλέψει οι τεχνικές ομάδες πολύ εντατικά, ώστε να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία στην ανανεωμένη λίστα μέτρων που αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά. Αν υπάρξει μία τέτοια πρώτη συμφωνία, ότι τα μέτρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και στις γραμμές του προγράμματος τότε το σενάριο που εξετάζεται είναι η ΕΚΤ και οι θεσμοί να αποφασίσουν να αυξήσουν το όριο έκδοσης των έντοκων γραμματίων. Δεν θα είναι μία απόφαση που θα ληφθεί εύκολα λέει πηγή των Βρυξελλών αλλά ίσως να είναι η λύση για να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητας στην χώρα. Εκταμίευση δεν αναμένεται να αποφασιστεί παρά μόνο αν έχει γίνει συμφωνία με τους θεσμούς και δώσει και το πράσινο φως το Eurogroup, πιθανότατα όχι πριν τέλος Απριλίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα περιοριστούν εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα, με τα κλιμάκια του ΔΝΤ να αποχωρούν από την Αθήνα αύριο και να επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news