facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

«Θύελλα» αντιδράσεων για την ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ασκεί η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη και κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες που θα αναζητηθούν.

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» σχολιάζει ο κ. Καραγκούνης και προσθέτει: «Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν».

Την ίδια ώρα, προειδοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού.

«Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν», καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση βάζει χέρι στα αποθεματικά περιφερειών και δήμων παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
«Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η Κυβέρνηση κόντρα σε όλες τις εξαγγελίες της, προεκλογικές και μετεκλογικές, καταφεύγει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτή τη φορά σε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση βάζει χέρι στα αποθεματικά Περιφερειών και Δήμων παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απελπισία της κυβέρνησης και η προσπάθειά της να βρει διαθέσιμο ρευστό είναι τόσο μεγάλη που δεν σέβεται ούτε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρώσουν επιτέλους, προς όφελος της χώρας, αυτήν τη διαπραγμάτευση, ώστε να μην βρίσκεται μονίμως η πατρίδα μας αντιμέτωπη με το φάσμα της στάσης πληρωμών και η ίδια αναγκασμένη να καταφεύγει σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές».

ΠΑΣΟΚ: Πραξικοπηματική η ενέργεια της κυβέρνησης

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης να μεταφέρει υποχρεωτικά τα διαθέσιμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του δημοσίου, για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη τα προβλήματα ρευστότητας δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ΠΝΠ την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά αποθεματικών και γι’ αυτό προσπαθεί να «ψευτονομιμοποιήσει» τις πράξεις της.

Εντονες αντιδράσεις από δήμους και περιφέρειες

Εντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις και σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κάνει τέλος λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, ανακοινώνοντας την απόφασή του για προσφυγή της περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατίας ζητώντας την ακύρωσή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ αύριο συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και «αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών».

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news