facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στην Αθήνα ο "πόλεμος" για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής με τις οικογένειές τους μετείχαν σε μια μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας να μην σταματήσουν οι εργασίες εξόρυξης χρυσού και χάσουν τις δουλειές τους.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στην Αθήνα με περισσότερα από 80 πούλμαν, συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου παρέμειναν περίπου 4 ώρες.

Το "παρών" στη συγκέντρωση έδωσαν και δεκάδες επαγγελματίες από άλλους κλάδους, καθώς -όπως λένε- αν σταματήσει η εξόρυξη και κλείσουν τα μεταλλεία, το πλήγμα στην τοπική κοινωνία θα είναι τεράστιο.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να δουν τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Καθώς ο υπουργός απουσίαζε στη Ρήγα της Λετονίας, εκπρόσωποι των διαδηλωτών έγιναν δεκτοί από τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, χωρίς όμως να μείνουν ικανοποιημένοι όπως φάνηκε από τη δήλωση του προέδρου του σωματείου Εργατοτεχνιτών Γιώργο Χατζή, που μίλησε για "μισόλογα και αερολογίες".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο δίνει διαβεβαιώσεις ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στην εταιρεία καταγγέλλοντάς την ότι τους χρησιμοποιεί ως "ασπίδα" για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: "Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να κλείσουν αυτή την επιχείρηση και να μείνει τόσος κόσμος στον δρόμο. Θα πρέπει να αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε αυτές τις οικογένειες"

. Λίγο μετά τις 14:00, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας, κάνοντας στάση έξω από την πρεσβεία του Καναδά, τα γραφεία της εταιρείας Eldorado Gold και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους, και κατέληξαν έξω από τη Βουλή.

Αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων επέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ συναντήθηκαν με τους βουλευτές της ΝΔ Νότη Μηταράκη και Νικήτα Κακλαμάνη, ζητώντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να συναντηθούν και με την πρόεδρο της Βουλής, η συνάντηση ωστόσο δεν κατέστη εφικτή λόγω του φόρτου εργασίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Λίγο πριν τις 20:00, οι μεταλλωρύχοι και οι οικογένειές τους αποχώρησαν από την Αθήνα για τη Χαλκιδική, αντιπροσωπεία τους ωστόσο θα παραμείνει στην Αθήνα για να έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα δώσουν και συνέντευξη Τύπου.

Οι μεταλλωρύχοι είχαν σκοπό να παραμείνουν περισσότερες ώρες έξω από τη Βουλή, έλαβαν ωστόσο την απόφαση να αποχωρήσουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο υπό τον φόβο έντασης εξαιτίας της αντισυγκέντρωσης που διοργάνωσε στις 18:00 η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

megatv

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news