facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Πρόθεσή μου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση θα ακολουθήσει η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί πρόθεσή μου να μείνει η Ελλάδα εντός της Eυρωζώνης με βιώσιμο τρόπο». Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτό επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» περιέγραψε τη σχέση του με τον κ. Βαρουφάκη ως πολύ καλή και δήλωσε πως τον εμπιστεύεται. Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι, αν και είχαν μια πολύ καλή συνάντηση στην Αθήνα, «στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε στην προεκλογική ρητορική».

Οι εκλογές έγιναν, κέρδισαν, είναι η νέα κυβέρνηση και έχουν τώρα την ευθύνη να κυβερνήσουν, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, και συμπλήρωσε ότι κάθε κυβέρνηση καλείται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και να συμβιβασθεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη.

Ο κ. Νταισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναγνώρισε ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης με αύξηση των μισθών αλλά και των επενδύσεων, αλλά υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τα αναγκαία βήματα στον τρόπο που λειτουργεί ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα κρίσεις, όπως την ελληνική, και τώρα καταγράφεται αύξηση της ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη της, κάτι που, όπως είπε, συνέβαινε και στην Ελλάδα μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και το 2015.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Νταισελμπλουμ τόνισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις.

Ανέφερε ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι απαραίτητες γιατί δεν είναι βιώσιμο, και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα όπου οι εταίροι αποκλείεται εκ των προτέρων να δεχθούν συμβιβαστικές λύσεις.
Στην Ελλάδα εξελέγη μια νέα κυβέρνηση, τόνισε, στην οποία διακρίνει κανείς αρκετή απειρία, και γι αυτό πρέπει να της δοθεί χρόνος, αν και ανέδειξε την ανάγκη για λιγότερες δημόσιες δηλώσεις και περισσότερη δουλειά.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει έγκαιρα τις πληρωμές προς τους δανειστές της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της Ελλάδας, όπως είναι η δράση των ολιγαρχών και η διαφθορά, αν και αναρωτήθηκε πως ακριβώς θα γίνει αυτό.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news