facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Π. Νικολούδης: Δύσκολο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδης όσον αφορά τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που διενεργούνται για την λίστα Λαγκάρντ αλλά και άλλες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού (λίστα Λιχτενστάιν, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Νικολούδη, αλλά και η λίστα με ακίνητα στο Λονδίνο). Όπως άφησε να εννοηθεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, στον οποίο δόθηκε άδεια από την φυλακή προκειμένου να είναι στην Βουλή, είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από τον τρόπο που διενεργούνται οι έλεγχοι.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Νικολούδης, «ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος δεδομένου ότι η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία (σ.σ. που περιέχονται στην λίστα) έφυγαν με παράνομο τρόπο και δεν δίνει στοιχεία». Έτσι είπε ότι «το να επιχειρήσει κάποιος φορολογικό έλεγχο στηριζόμενος μόνο στην λίστα Λαγκάρντ είναι περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα γιατί είναι σα να βλέπει το δέντρο και να μην βλέπει το δάσος».

Και εξήγησε ότι για να αποδώσουν οι διενεργούμενοι έλεγχοι πρέπει να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν και άλλα στοιχεία για τους ελεγχόμενους ώστε να υπάρξει συνολική εικόνα η οποία να μπορεί να αντιπαραβληθεί. «Γενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας ότι επί των ημερών του ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «βρώμικου» χρήματος, «είχε καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να πετύχει την συλλογή πληροφοριών», αλλά παραδέχθηκε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο και είναι κάτι που δεν μπορεί η Ελληνική πολιτεία να το λύσει από μόνη της».

Όσον αφορά τους ελέγχους των off-shore εταιρειών, είπε ότι από τις 766 εταιρείες έχουν ελεγχθεί 72 ενώ σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι για άλλες 365. Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είπε ότι υπάρχει ο έλεγχος από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ και ότι ο ίδιος έδωσε εντολή «να συντομευθεί και να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news