facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Υπερατλαντικός μαραθώνιος Βαρουφάκη για να αποφευχθεί το «ατύχημα"

Συναίνεση από το ΔΝΤ για την ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων και συμμαχία για την ταχεία επίτευξη συμφωνίας, θα αναζητήσει από σήμερα στις ΗΠΑ ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρώντας να επιταχύνει τις εξελίξεις και να έχει γρήγορα συμφωνία με τους θεσμούς.

Με δεδομένη την ταύτιση της ΕΚΤ με την άποψη του Βερολίνου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα και την άρνηση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα, ο υπουργός Οικονομικών στρέφεται εκεί που πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερο «ευήκοα ώτα», αφού οι ανάγκες τρέχουν και τα χρήματα τελειώνουν.

Το ΔΝΤ ήταν θετικό από το 2013 – έστω και ανεπίσημα - στο ενδεχόμενο της αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων στο πρόγραμμα της Ελλάδας, θεωρώντας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Επίσης, είναι ο ένας από τους τρείς δανειστές μας, που υπενθύμιζε μετά από κάθε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, την δέσμευση της Ε. Ε από το Νοέμβριο του 2012 για μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε το σημερινό ραντεβού, μετά την- άκαρπη - συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη, βλέποντας ότι στις επίσημες συνεδριάσεις δεν θα υπάρξει εύκολη λύση.

Το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σιωπηλό όλο αυτό το διάστημα για το ελληνικό θέμα, παρακολουθώντας περισσότερο, παρά συμμετέχοντας στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, τα οποία συμμετείχαν στις συναντήσεις με την ομάδα των Βρυξελλών.

Παρόλα αυτά, τα περιθώρια παρέμβασης είναι περιορισμένα, με δεδομένο ότι η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση από μέλη του διοικητικού της συμβουλίου για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Μάλιστα, έχει απειλήσει πολλές φορές με παραίτηση, απαντώντας έτσι σε κατηγορίες για υπερβολική εύνοια του Ταμείου προς την Ελλάδα και υπερβολική έκθεση του ΔΝΤ προς την Ευρωζώνη.

¨Έχοντας αυτά ως δεδομένα, ο Έλληνας υπουργός, θα επεκτείνει τον κύκλο των συναντήσεων του στις ΗΠΑ, απευθυνόμενος και στην Αμερικανική Κυβέρνηση, που έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας.

Με δεδομένο αυτό θα έχει στην ατζέντα του το πρωί της Δευτέρας, συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα και με το υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew που είχε ασχοληθεί με το θέμα της Ελλάδας, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές). Επίσης θα συναντηθεί και με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news