facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ελληνικός Χρυσός: Σκληραίνει η κόντρα με το υπ. Περιβάλλοντος

Στη δημοσιότητα παρέδωσε η Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική την αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει με το υπουργείο Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την διαδικασία ελέγχου νομιμότητας της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές και τις υλοτομικές εργασίες.

Αφορμή υπήρξαν τα όσα φαίνεται να έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γ. Τσιρώνης προς τους εργαζομένους, ότι η εταιρεία «κωλυσιεργεί να απαντήσει σε πολυσέλιδα αιτήματα διευκρινίσεων τεχνικού χαρακτήρα σε σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας, τα οποία μάλιστα έχουν σταλεί προ αρκετού καιρού καθώς και την πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης».

Έτσι, οι εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία προς την Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας από την εταιρεία να προσδιορίσει εάν, πράγματι, υφίστανται ελλείψεις και παραβιάσεις, όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

«Στη σφαίρα της συκοφαντικής δυσφήμισης»

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει-επικαλούμενος τη σχετική αλληλογραφία με το ΥΠΑΠΕΝ- ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Π.Θεοδωρακόπουλος, απαντώντας στο εξώδικο, τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή. Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης, που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, φαίνεται να παραμένει έκθετος, με την πλευρά των επενδυτών να μιλά χαρακτηριστικά για «συκοφαντική δυσφήμιση με την χρήση σκόπιμου ψεύδους για ίδιο πολιτικό όφελος». Προαναγγέλει δε την λήψη νομικών μέτρων κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Αν οι ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού δεν είναι πλάνη, τότε προφανώς εντάσσονται στην σφαίρα της συκοφαντικής δυσφήμισης με την χρήση σκόπιμου ψεύδους για ίδιο πολιτικό όφελος σε βάρος κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων» αναφέρει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Για να τεκμηρίωσει όσα υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος παραθέτει στον ιστότοπο της Ελληνικός Χρυσός το προσάρτημα των 34 εγγράφων που απέστειλε η εταιρεία προς το ΥΠΑΠΕΝ σχετικά με την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού και τα πρωτόκολλα υλοτόμησης έκτασης στις Σκουριές.

«Όχι μόνο δεν έχουμε λάβει κανένα σημείωμα του υπουργείου για τυχόν παραλείψεις και διευκρινίσεις, παρά το ότι το επιδιώξαμε, αλλά αντίθετα προστρέχουμε να καλύψουμε ενημερωτικά κενά όταν τα αντιλαμβανόμαστε (επιστολή μας Α2316/18-3-2015) με πολύ προσπάθεια είναι η αλήθεια, δεδομένου του ιδιόρρυθμου «αποκλεισμού» μας από το τεχνικό-πολιτικό-κοινωνικό πεδίο το οποίο έχουν οικειοποιηθεί οι γνωστοί «θεματοφύλακες-αγωνιστές» κρύβοντας πίσω από τις σημαίες του «αγώνα» την κοινωνική, επιστημονική και πολιτική τους ανεπάρκεια και την αποδοχή της» σημειώνει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Η εταιρεία ζητά από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και την κυβέρνηση να καταθέσουν την άποψή τους για τις «καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού. Απευθύνει ακόμη έκκληση στο υπουργείο να «ελέγξει με ακρίβεια και επιμονή τις πηγές του πριν την εκδήλωση τέτοιων κρίσεων και ενεργειών εις βάρος μας, τις οποίες επιφυλασσόμαστε να αντιμετωπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο ακόμη και στο ποινικό πεδίο».

Αναπάντητα ερωτήματα

Παρόλ’αυτά, ο κ. Τσιρώνης, του οποίου η τελευταία δήλωση ήταν στις 22 Απριλίου για την παγκόσμια ημέρα της γης, τηρεί σιγήν ιχθύος για τα όσα του καταλογίζει η Ελληνικός Χρυσός.

Βέβαια, η σιωπή του κ. Τσιρώνη, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, αποδίδεται, ενδεχομένως, σε «φάουλ» που έχει ήδη κάνει (και) σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στις 25 Φεβρουαρίου, στην «επίσημη πρώτη» με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε αναφέρει ότι «η εξόρυξη στις Σκουριές δεν σταματάει», δήλωση που είχαν μεταδώσει και ξένα δίκτυα, όπως το Reuters. Για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση όμως, ο κ. Τσιρώνης δέχτηκε τα πυρά των Οικολόγων Πρασίνων, σπεύδοντας να ανασκευάσει (25 Φεβρουαρίου) όσα είχε δηλώσει, αναφέροντας ότι «το υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας».

Στις 11 Μαρτίου ο κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι: «από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτοκόλλων υλοτόμησης της περιοχής Καρατζά που αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής».

Και για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο κ. Τσιρώνης δέχτηκε πυρά. Αποτέλεσμα; Με ενυπόγραφη από τον ίδιο επιστολή προς το δασάρχη, στις 17 Μαρτίου, δηλαδή έξι ημέρες αφότου ο κ. Τσιρώνης είχε ανακοινώσει ότι ο έλεγχος νομιμότητας ολοκληρώθηκε, απαγορεύει την υλοτόμηση στην περιοχή Καρατζά «μέχρι να ολοκληρωθεί ο συνολικός έλεγχος νομιμότητας».

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον;»

Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία επιστημονικού προσωπικού, εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, υπογειτών και δασεργατών με ανακοίνωσή τους ζητούν επιτακτικά να μάθουν γιατί δεν ελέγχονται οι άδειες και προαναγγέλλουν εξώδικη διαμαρτυρία προς το ΥΠΑΠΕΝ. Και αναφέρουν:

«Απαιτούμε να μάθουμε τώρα γιατί δεν ελέγχονται οι άδειες: τι εκκρεμεί, τι λείπει και από ποιόν. Δεν θα ανεχτούμε να μείνουμε άνεργοι λόγω με… συνεννόησης.

Μετά την διαμαρτυρία μας μπροστά από το ΥΠΑΠΕΝ, μπροστά από την Βουλή και στους δρόμους της Αθήνας, και την «απάντηση» του ΥΠΑΠΕΝ, μετά τους ισχυρισμούς του Γιάννη Τσιρώνη για κωλυσιεργία της εταιρείας και το εξώδικό στο οποίο μας οδήγησε, και μετά την απάντηση της εταιρείας και την αλληλογραφία που έφερε στο φως, ρωτάμε ευθέως: Ποιος κοροϊδεύει ποιόν και γιατί;

Σήμερα μετά τα παραπάνω, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε άναυδοι. Γιατί βρισκόμαστε στην ακόμα πιο δυσάρεστη θέση να βλέπουμε 55 οικογένειες να παραμένουν χωρίς δουλειά, χιλιάδες άλλες οικογένειες Ελλήνων πολιτών να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, απλά και μόνο γιατί εν έτει 2015 ένα Υπουργείο και μια εταιρεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Σήμερα πιο κατηγορηματικά από ποτέ απαιτούμε να μας απαντήσει κάποιος σοβαρά και υπεύθυνα για ποιο λόγο δεν ελέγχονται οι επίμαχες άδειες. Τι λείπει, τι εκκρεμεί και ποιος έχει αυτό που χρειάζεται ώστε όχι μόνο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εμείς αλλά να προσληφθούν και 400 νέοι εργαζόμενοι.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα και υπεύθυνα για την τοποθέτηση σας ως προς την απάντηση της εταιρείας και την σχετική αλληλογραφία που έφερε στο φως.

Διαφορετικά, αν και πάλι, αυτή η απάντηση δεν έρθει, θα αναγκαστούμε να έρθουμε στην πιο δυσάρεστη θέση να πράξουμε το αδιανόητο: Να προβούμε σε εξώδικο διαμαρτυρία προς το ίδιο το υπουργείο.

Και υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας η οποία προφανώς δεν έγινε σαφής: Δεν πρόκειται να ανεχτούμε παιχνίδια στην πλάτη μας από κανέναν!

Γιατί εκπροσωπώντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που βασίζουν την ζωή τους σε αυτή την εξέλιξη, έχουμε το χρέος να προστατέψουμε το μέλλον τους και το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας και θα το κάνουμε όσο μακριά και αν χρειαστεί να φτάσουμε».

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news