facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μάρδας: Διαθέσιμα περίπου 6 δισ. στους φορείς γενικής κυβέρνησης

Ρευστά διαθέσιμα από φορείς γενικής κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένων και των δήμων- ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επενδυθούν σε ρέπος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Συνολικά τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 5,5-6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα.

«Σας καλούμε να βάλετε τα κεφάλαιά σας σε λογαριασμό της ΤτΕ με επιτόκιο τουλάχιστον 2,5%», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ξεκινώντας την εισήγησή του στο δ.σ. της ΚΕΔΕ.

«Αν τα χρειαστούμε, μπορούμε να τα δανειστούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, εξηγώντας πως «αν εσείς χρειαστείτε αυτά τα χρήματα, μετά το 15θημερο-20ημερο, θα τα πάρετε πίσω». Για ποσό, «λιγότερο από 10% της συμβολής σας τα παίρνετε αμέσως».

Αντίθετα «για ποσό πάνω από 10% θα τα πάρετε σε 2 ημέρες», μετά από σχετικό αίτημα προς την ΤτΕ.

«Είναι μία διαδικασία για να έχουμε άνεση για το επόμενο δίμηνο. Αυτό είναι το πρόβλημα μας», τόνισε ο κ. Μάρδας απαντώντας σε ερώτημα δημάρχων σχετικά το χρονικό διάστημα που διαρκέσει ενδεχόμενος δανεισμός του δημοσίου μέσω ρέπος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι το δίμηνο αυτό δεν αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε χθες.

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο κ. Απόστολος Κοιμήσης πως η κυβέρνηση «έχει ήδη παρακρατήσει 25% από πόρους που δικαιούνταν οι δήμοι από τις αρχές του έτους» (σ.σ. παρακρατηθέντα παλιότερων ετών) και πως «αν η έκτακτη ανάγκη την οποία επικαλείται η ΠΝΠ είναι η χρεοκοπία της χώρας, οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν όλα τα ασημικά τους».

Ο νόμος προβλέπει ότι στην ΤτΕ μεταφέρονται τα «διαθέσιμα που περισσεύουν».

«Από το ΕΣΠΑ εμείς δεν πήραμε ως ΓΛΚ ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας πως «τα χρήματα του ΕΣΠΑ διαχειρίζονται από το Υπ. Οικονομίας. Δεν αγγίζονται παρά για λόγους που ερμηνεύονται από το ΕΣΠΑ».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η εν λόγω διαδικασία δεν πρέπει «να συγχέεται με το PSI όπου χάθηκαν χρήματα. Εδώ υπάρχει νόμος, δεσμεύεται το κράτος να επιστρέψει τις υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Μάρδας πως «το Μετρό πριν 20 μέρες μετέφερε στην ΤτΕ 450 εκατ. ευρώ και πριν τρεις μέρες τα πήρε πίσω. Είχαν γίνει ρέπος για ένα 15θημερο, τα ζήτησαν και τα πήραν πίσω».

Πολλοί δήμαρχοι ανέφεραν πως τα επιτοκια τα οποία δίνουν τράπεζες για την κατάθεση των ρευστών διαθεσίμων των δήμων τους είναι πάνω από 2,5% (πχ μεταξύ 3,7% - 5,8%) το οποίο προσφέρει η ΤτΕ και συνεπώς δεν τους συμφέρει η επένδυση τους σε κρατικά ρέπος.

Επίσης, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις από εργολάβους και, έτσι, γεννάται ερώτημα αν και αυτά τα χρήματα μπορούν ή όχι να μεταφερθούν στην ΤτΕ. Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως τα χρήματα θα τα κρατήσουν οι δήμαρχοι.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως « όταν μπήκα στο ΓΛΚ στις 24 Μαρτίου είχα άνοιγμα 552 εκατ. ευρώ». «Αυτό σήμαινε πως οι μισθοί του Φεβρουαρίου δεν θα πληρωνόταν», ανέφερε ο ίδιος.

«Είμαστε μετά βίας τρεις μήνες στην κυβέρνηση» και «ο καθένας μπορεί να κρίνει για το ποιος έφτασε τη χώρα στο σημερινό σημείο». «Θα εκπλαγείτε απο τα στοιχεία» που έχουμε διαθέσιμα. «Στοιχεία τα οποία θα ήταν υπέρ μας πολιτικά αλλά σε βάρος της χώρας δεν τα βγάλαμε».

«Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών αλλά σε μετάθεση πληρωμών» ως κράτος, τόνισε ο κ. Μάρδας. «Πριν 15 μέρες το ΓΛΚ έδωσε 174 εκατ. ευρώ στους δήμους», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

«Εύλογο» χαρακτήρισε ο κ. Μάρδας το αίτημα των δημάρχων να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση όταν οι δήμοι θα κριθούν από το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας.

«Έχουμε κάποια απρόσμενα γεγονότα» στο σκέλος των εσόδων της χώρας, σημείωσε ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα των δημάρχων ποια είναι η έκτακτη ανάγκη έκδοσης της ΠΝΠ.

«Η τροπολογία χρειάζεται σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί» και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε αυτές τις μέρες».

«Όλα μαζί τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης -μαζί και των δήμων- είναι 5,5 έως 6 δισ. ευρώ» και «στην ΤτΕ θα μεταφερθούν 2-2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχετικά με το αν τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων υπάγονται στα κεφάλαια που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δεσμεύτηκε πως «θα απαντήσει γραπτά το σήμερα το απόγευμα».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ» με την ΠΝΠ.

«Η διαδικασία αυτή (σ.σ. μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ) θα κλείσει και η οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται κανονικά. Αυτό επιδιώκουμε εμείς και η απέναντι πλευρά», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

«Το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος είναι υπόθεση των δήμων, αλλά καλείστε να τον εφαρμόσετε» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απευθυνόμενος στους δημάρχους.

«Θα πάμε μαζί δήμαρχοι και εργαζόμενοι σε κοινές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Κοινές αποφάσεις» θα πάρουν οι δήμαρχοι και με τους περιφερειάρχες, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως «ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες», αλλά αποτελεί «τραύμα ότι νομοθέτησαν για εμάς χωρίς εμάς». Τέλος, ο κ. Πατούλης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει «να δούμε τι μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση για την πατρίδα». Ο κ. Μάρδας θα μεταβεί στη συνέχεια σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με θέμα τη μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Σημειώνεται πως η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάει αύριο στη Βουλή.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news