facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

«Ο υπουργός κωλύεται» να απαντήσει στην Βουλή για τα 500 εκατ. δολάρια

Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών αποφεύγει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ποταμιού» στις 20 Απριλίου ο βουλευτής Κυριάκος Χαρακίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς κ.Καμμένο, σχετικά με έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin, το οποίο αμφισβητούσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση. Με την ίδια ερώτηση ζητήθηκε επίσης από τον Υπουργό να επιβεβαιώσει αν υπήρξε αντίστοιχη πρόταση ανακατασκευής από την Ευρωπαϊκή εταιρία Airbus και ποια τα χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης.

Η ερώτηση επρόκειτο να συζητηθεί αύριο Πέμπτη 23 Απριλίου. Όμως σήμερα συνεργάτες του υπουργού επικοινώνησαν με την Κ.Ο του Ποταμιού και δήλωσαν κώλυμα του υπουργού.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόφαση και υπεκφυγή αλλά πραγματική πρόθεση του κου Καμμένου να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά, στα ερωτήματα που του τέθηκαν» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος για να συνεχίσει «Για τον λόγο αυτό ελπίζουμε, όπως έχει αποφασιστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η αναβληθείσα Επίκαιρη ερώτηση να συζητηθεί εν τέλει την ερχόμενη βδομάδα και να παραστεί και να απαντήσει ο ίδιος ο υπουργός κ. Καμμένος.

Άλλωστε από μια Κυβέρνηση που συστήνει επιτροπές «αναζήτησης της αλήθειας», θα αναμέναμε για τόσο σοβαρά θέματα, την πλήρη ενημέρωση τόσο του Κοινοβουλίου όσο και του Ελληνικού λαού».

Η ερώτηση του κ. Χαρακίδη είχε ως εξής:

Αθήνα 20 Απριλίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα: Οι προειδοποιήσεις της Lockheed Martin για την ανακατασκευή των πεπαλαιωμένων αεροσκαφών P-3B και η αντιπρόταση της Airbus

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία (Lockheed Martin) από το 2013, χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B. Η εταιρία προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, οι εργασίες θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ και το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς τα αεροσκάφη είναι σε ακινησία αρκετά χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η ηλικία ορισμένων εκ των συγκεκριμένων αεροσκαφών πλησιάζουν ήδη τα 50 έτη.

Πριν λίγες μέρες στον Ευρωπαϊκό Τύπο έγινε αναφορά για πρόταση της Ευρωπαϊκής εταιρίας Airbus που πρόσφερε στην Ελλάδα τέσσερα (4) νέα αεροσκάφη θαλάσσιας & ανθυποβρυχιακής επιτήρησης με κόστος κατά 200 εκ. € ευρώ λιγότερο, έναντι της αναβάθμισης των «μουσειακών» 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού έναντι του αστρονομικού ποσού των 500 εκ. Αυτά σε μια εποχή που εξεταστικές επιτροπές αναζητούν την αλήθεια για το δημόσιο χρέος και συνάδελφος σας Υπουργός ποσοτικοποιεί τις μίζες στα εξοπλιστικά.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός;

1. Τέθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο της εταιρίας εις γνώση των όσων έλαβαν και υπέγραψαν την απόφαση και με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή όταν η ίδια η εταιρία θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών;

2. Υπήρξε πράγματι αντίστοιχη προσφορά από την Ευρωπαϊκή εταιρία Airbus και αν ναι με ποια χαρακτηριστικά, πιο κόστος και ποιες δεσμευτικές ημερομηνίες παράδοσης και με ποια κριτήρια απορρίφθηκε ούσα κατά 200 εκ ευρώ πιο οικονομική;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news