facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τετ α τετ για 45 λεπτά Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά.

O Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για σειρά επαφών με αξιωματούχους στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε αρχικά συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξε «ανεπίσημο» ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ να καθυστερήσει μια πληρωμή δόσης, κάτι που το Ταμείο αρνήθηκε να δεχτεί.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας νωρίτερα την Πέμπτη, είχε επιβεβαιώσει εμμέσως ένα τέτοιο αίτημα.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε μάλιστα στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Απόψε, στις 11 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο Γ. Βαρουφάκης έχει προγραμματιστεί να παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η εκδήλωση γίνεται παρουσία του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα, στις 9.30 (ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών μιλά σε θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings.

Στο επίκεντρο της ενότητας βρίσκονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας, των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς θα μετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή ο Γ. Βαρουφάκης. Δεδομένου ότι, στον κατάλογο των επαφών του έλληνα υπουργού συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και ο ομόλογός του τής Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news