facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Βρήκαν 400 εκατ. ευρώ στα άδεια ταμεία

Απο ώρα σε ώρα αλλάζει η ταμειακή κατάσταση της χώρας, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και ταυτόχρονα να ζητά παραιτήσεις για δηλώσεις περί μη επαρκών ταμειακών διαθεσίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Μάρδας με δύο διαφορετικές δηλώσεις του σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν 400 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στις 27 Απριλίου και λίγο αργότερα υποστήριξε ότι τα κεφάλαια αυτά βρέθηκαν απο τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία τα προσέφεραν εθελοντικά. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει το μέγεθος του ταμειακού προβλήματος της χώρας, ενώ τέτοιου είδους δηλώσεις δεν συμβάλλουν στη διατήρηση ήρεμου κλίματος στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλου, επειδή προχώρησε προσφάτως σε δηλώσεις περί εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους εντός του μήνα.

Σε πρωϊνές τηλεοπτικές δηλώσεις του (MEGA) o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειμμα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί έως τις 27 Απριλίου ώστε να πληρωθούν ανάγκες του κράτους μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις.

«Έχουμε μια απόκλιση στα έσοδα μέχρι τώρα, 350 με 400 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις - τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν» τόνισε ο κ. Μάρδας. «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».

Λίγο αργότερα, ωστόσο, και μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι τα χρήματα βρέθηκαν τελικά και το πρόβλημα λύθηκε. Μιλώντας σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή ( STAR) ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι σε συσκέψεις που ακολούθησαν βρέθηκαν τα χρήματα που έλειπαν αναφέροντας ότι «επικοινώνησαν μαζί μας ασφαλιστικά ταμεία και μας είπαν ότι θα καταθέσουν 400 εκατ. ευρώ στην Τράπεζας της Ελλάδας».

«Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Tράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε».

Σε ο,τι αφορά το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία και υποστήριξε ότι μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα.

Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις. «Μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news