facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο

Περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των ευρωπαϊκών αρχών μπροστά στις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία.

«Αυτές οι τελευταίες ημέρες θα αποδειχθούν μεταξύ των πιο φονικών στα πιο επικίνδυνα νερά του κόσμου για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες μαρτυρίες, δήλωσε σήμερα η Τζούντιθ Σάντερλαντ περιφερειακή διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου την Κυριακή στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους περίπου 150 επιζήσαντες που έφτασαν χθες Τρίτη το πρωί στην Ιταλία και ρωτήθηκαν σχετικά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Το ιταλικό Λιμενικό από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι διέσωσε 145 μετανάστες, που είχαν γαντζωθεί στο πλοιάριο που τους μετέφερε και το οποίο ανατράπηκε στη μέση της Μεσογείου. Όμως είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να εξακριβωθεί αν το ναυάγιο στο οποίο επενέβη την Κυριακή το Λιμενικό, είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο αναφέρονται οι δύο οργανώσεις.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διοικητής Φίλιππο Μαρίνι, εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού, υπογράμμισε σήμερα ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένας άλλος επιζών μετά το ναυάγιο της Κυριακής, παρά τις διεξοδικές έρευνες που συνεχίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Δεν εντοπίστηκε «κανένας επιζών ή στοιχείο που να επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπήρξαν και άλλα θύματα ή επιζώντες», σημείωσε ο Μαρίνι.

Κατά την επέμβασή του την Κυριακή το ιταλικό Λιμενικό διέσωσε 145 ανθρώπους, ενώ περισυνέλεξε και εννέα πτώματα κοντά σε ένα πλοιάριο που βυθιζόταν. Δεν αποκλείεται στο πλοιάριο να επέβαιναν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, εξήγησε ο Μαρίνι.

Οι επιζώντες του ναυαγίου αυτού, όταν ρωτήθηκαν από τον ΔΟΜ και τη Save the Children, δήλωσαν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 500 με 550 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί νεαροί, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Ρώμη Φλάβιο ντι Τζιάκομο.

Αυτή η πολλοστή ναυτική τραγωδία, αν επιβεβαιωθεί, έχει ήδη προκαλέσει τον οργή πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών.

«Ο απαράδεκτος αριθμός των θυμάτων δεν θα σταματήσει να αυξάνεται, αν η ΕΕ δεν δράσει τώρα για να διασφαλίσει επιχειρήσεις διάσωσης σε όλη τη Μεσόγειο», υπογράμμισε η Σάντερλαντ.

Ο ΔΟΜ έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 500 θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο από την έναρξη της χρονιάς, πριν από τη νέα αυτή τραγωδία, σε σχέση με 47 την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Οι αναχωρήσεις δεν μειώνονται: ο φόβος του θανάτου δεν αποτρέπει», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην νότια Ευρώπη Καρλότα Σάμι.

Καθώς εδώ και μερικές ημέρες επικρατεί καλοκαιρία και νηνεμία στην περιοχή, περισσότερες από 10.500 αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν από την αρχή Απριλίου στην Ιταλία, όπου οι υποδομές υποδοχής των αιτούντων άσυλο ήδη έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 80.000 ανθρώπους.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε τη Δευτέρα από τις νομαρχίες να βρουν αμέσως 6.500 καταλύματα, κυρίως στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Το αίτημα αυτό προκάλεσε την οργή πολλών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και μέλους του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά.

«Αρνούμαστε να υποστούμε αυτή την εισβολή, οπότε δεν θα υπάρξει καμία θέση στη Λομβαρδία για όσο συνεχίζεται αυτή η ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης», είπε σήμερα, απηχώντας τις δηλώσεις του συναδέλφου του της περιφέρειας της Βενετίας.

Ο γενικός γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ήταν ακόμη πιο ευθύς: "Γιατί θα πρέπει να δεχθώ έστω κι έναν από αυτούς τους μετανάστες πριν από τους 22.000 Ιταλούς που εξακολουθούν να αναμένουν μια κοινωνική κατοικία στο Μιλάνο», διερωτήθηκε.

Με καταγωγή κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδίως από τη Συρία που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, οι μετανάστες αυτοί προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατεί στη χώρα.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news