facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

«Συμπληγάδες πέτρες» οι υποχρεώσεις 3,7 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία

Σε συνεχείς συμπληγάδες μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και δανειακών υποχρεώσεων ύψους 3,7 δις ευρώ του δημοσίου θα βρίσκεται μέχρι και το τέλος του Ιουνίου η ελληνική οικονομία με την Κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη στις θέσεις της.

¨Όλο αυτό το διάστημα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών εντός ή εκτός Ελλάδας το οποίο θα αντιμετωπίσει πρόσκαιρα η Κυβέρνηση με την συγκέντρωση των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεκλειδώσει τους εκπροσώπους των θεσμών να δεχθούν τις αλλαγές που ζητά η Κυβέρνηση ξεπαγώνοντας και την δανειοδότηση προς την χώρα μας.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αποφασίσει και σε ποια θέματα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί.

Τους επόμενους δύο μήνες το υπουργείο Oικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις χρέους 3,7 δις ευρώ (1,1 δις ευρώ τον Μαίο και 2,6 δις ευρώ τον Ιούνιο) και από τα οποία τα 2,1 δις ευρώ θα πάνε στο ΔΝΤ 900 εκατ. ευρώ σε τόκους ενώ 700 εκατ. ευρώ είναι άλλες υποχρεώσεις.

Παράλληλα πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 6,8 δις ευρώ (δύο εκδόσεις ύψους 1,4 δις ευρώ το Μάιο και άλλες δύο εκδόσεις ύψους 2 δις ευρώ τον Ιούνιο).

Από το συνολικό ποσό των εντόκων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί περίπου 2 δις ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα αναχρηματοδοτήσουν.

Συνεπώς θα πρέπει να εξοφληθούν επιβαρύνοντας ισόποσα και τις υποχρεώσεις του δημοσίου.



Μακρύς ο δρόμος

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής τα ης διαπραγματευτικής ομάδας κ. Νίκος Θεοχαράκης ομολόγησε χθες από το Παρίσι ότι η συμφωνία αν δεν είναι αδύνατη είναι σίγουρα πολύ δύσκολη.

Όπως είπε Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να γεφυρώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα το χάσμα της προσέγγισης που υπάρχει σε θέματα όπως η φορολογία τα εργασιακά το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.

Χωρίς αυτά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει και το ξέρουν και οι δύο πλευρές.

Με αυτά τα δεδομένα η διαπραγμάτευση μπορεί μεν αυτήν την φορά να έγινε σε αρκετά καλύτερο κλίμα αλλά βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Αυτό επεσήμαναν και χθες οι τεχνοκράτες του Euro working Group η οποίοι κατηγόρησαν την ελληνική πλευρά για καθυστέρηση και ζήτησαν άμεση επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο αναμένεται να επαναλάβουν και στο υπουργό οικονομικών και οι ομόλογοι του της Ευρωζώνης τόσο στο σημερινό δείπνο στην Ρίγα όπου θα ειπωθούν πολλά αλλά και στο αυριανό Eurorgroup στην Πρωτεύουσα της Λετονίας.

Αυτός είναι ο λόγος που οι εκπρόσωποι της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αλλά και η ελληνική ομάδα συμφώνησαν οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν εν όχει της συνόδου των υπουργών οικονομικών για να συνεχιστούν αμέσως μετά μάλλον στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα σ υνεχίσουν και θα εντείνουν την προσπάθεια της παροχής επαρκών στοιχείων για την οικονομία των συζητήσεων.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news