facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Στρατούλης: Χρωστάμε 327 δισ. ευρώ, γι' αυτό έχουμε το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση

Την κλασική ελληνική αντιστροφή στην ανάγνωση της πραγματικότητας φαίνεται να υιοθετεί ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Στρατούλης κατέθεσε την άποψη ότι “εμείς χρωστάμε 327 δισ. ευρώ, οπότε το πάνω χέρι στην συγκεκριμένη περίπτωση το έχουμε εμείς. Αυτό είναι ένα λαϊκό ρητό, ισχύει όμως και στις διεθνείς σχέσεις. Επομένως δεν βιαζόμαστε μόνο εμείς να κλείσει μια επωφελή συμφωνία. Λογικά πρέπει να βιάζονται και οι δανειστές της χώρας”.

Ο υπουργός επανέλαβε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι “θα υπάρξει συμφωνία στις 11 Μαΐου. Νομίζω ότι, από την συνάντηση του πρωθυπουργού μας με την κυρία Μέρκελ, όσο και κακόπιστος να είναι κάποιος, όποια ανάγνωση και να κάνει, φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα οδικό χάρτη ώστε μέχρι τις 11 Μαΐου να έχει υπογραφεί ενδιάμεση συμφωνία. Οτιδήποτε άλλο είναι σε βάρος τόσο της χώρας μας, όσο και σε βάρος της Ευρώπης”.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα εις βάρος μισθών και συντάξεων, ούτε “νέες φορομπηχτικές πολιτικές”. Ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπογράμμισε επίσης ότι “όπως γνωρίζετε, για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σε ζητήματα νέας μείωσης συντάξεων και μισθών, υπάρχει κόκκινη γραμμή, για την οποίαν έχουμε πει ότι είναι απαράβατη. Κι αυτό όχι γιατί έχουμε κανένα ιδεολογικό ή πολιτικό πείσμα, αλλά γιατί δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να γίνουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις".

Σχετικά με το πόσο απειλείται στην πράξη η ταμειακή ευχέρεια του υπουργείου του ύστερα από την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Στρατούλης είπε ότι “το ζήτημα αυτό το λύσαμε. Η παρέμβασή μου προς την κυβέρνηση ήταν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα τα ασφαλιστικά ταμεία και να συμμετέχουν σε βάση εθελοντική. Κυρίως η παρέμβασή μου ήταν επειδή υπάρχει μια ευαισθησία, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την διαδικασία του PSI, λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Και επειδή ένας κόσμος δεν θα καταλάβαινε ότι είναι διαφορετικό αυτό που έγινε με το PSI και διαφορετικό να επενδύεις σε repos του Δημοσίου με συμφέρον επιτόκιο 2,7% ζήτησα και συμφωνήσαμε όλοι στην εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων”.

Μάλιστα, παρά το δυσμενές περιρρέον κλίμα στην οικονομία, ο κ. Στρατούλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον κατώτατο μισθό κ.λπ, καταφεύγοντας δε σε μια καθ' υπερβολήν σύγκριση της Ελλάδας με την... Ουγκάντα: “Εμείς δεν συζητάμε καμία μεταβολή προς το χειρότερο, αλλά εμείς θα προωθήσουμε το νομοσχέδιο το οποίο επαναφέρει τον κατώτατο μισθό σταδιακά και επαναφέρει άμεσα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επομένως, όχι απλά δεν δεχόμαστε να χειροτερέψουν, αλλά θέλουμε να επαναφέρουμε τις εργασιακές σχέσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν είναι Ουγκάντα η Ελλάδα, δεν είναι χώρα της υπο-σαχάριας Αφρικής, είναι χώρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσο το δυνατόν καλύτερα ότι η Ελλάδα θα έχει ίδιες εργασιακές σχέσεις, τουλάχιστον με αυτές που υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης . Δεν είμαστε μια μαύρη τρύπα εργασιακών σχέσεων”.

«Ο ελληνικός λαός πέντε χρόνια λεηλατούνταν, η οικονομία μας καταστράφηκε, είχε ύφεση η οικονομίας μας γιατί αυτές οι πολιτικές είναι υφεσιακές. Δηλαδή τι να κάνουμε; Να πάμε σαν κυβέρνηση και να υπογράψουμε τις απαιτήσεις τους και να γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Είναι δυνατόν; Δεν θα το κάνουμε επειδή αυτό ζητούν. Τι είναι ο λαός μας. Σκλάβος;» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news