facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Μειώνονται κατά 3.000 οι προσλήψεις στο Δημόσιο λόγω... προϋπολογισμού

«Φρένο» στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για περίπου 15.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2015 «βάζει» τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, μειώνοντας τον αριθμό σε 12.000. Ο χρόνος κατάρτισης της τροπολογίας μόνο τυχαίος δεν φαίνεται να είναι, καθώς το ζήτημα των προσλήψεων έχει τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίοι ζητούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που προβλέπει 11.107 προσλήψεις για το τρέχον έτος.

Αιτία της τροπολογίας που θα συμπεριληφθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι επισήμως ο κρατικός προϋπολογισμός. Ωστόσο, στην αρχική μορφή της τροπολογίας ως αιτία για τον περιορισμό των προσλήψεων αναφερόταν ρητά η μεσοπρόθεσμη δανειακή σύμβαση η οποία προέβλεπε 11.107 προσλήψεις για το τρέχον έτος. Τον αριθμό αυτό απέρριπταν η κυβέρνηση αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι «το μόνο που μας δεσμεύει είναι ο προϋπολογισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα η επίκληση του Μεσοπρόθεσμου απαλείφθηκε από την τροπολογία, μετά από αντιρρήσεις που εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος, και ως αιτία περιορισμού των προσλήψεων καταγράφηκαν οι... μειωμένες δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Η επίμαχη τροπολογία, πάντως, εφόσον ψηφισθεί, αναμένεται να ανατρέψει εν πολλοίς τους σχεδιασμούς του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ηδη, οι εξαγγελθείσες προσλήψεις -«διαθέσιμοι», δημοτικοί αστυνομικοί, αδιόριστοι ΑΣΕΠ, υπάλληλοι από τον χώρο της Υγείας- υπολογίζονται περί τις 15.000, αριθμός όμως που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας του κράτους.

Η επαναπρόσληψη 3.900 «διαθέσιμων», 1.700 δημοτικών αστυνομικών και 6.000 αδιόριστων του ΑΣΕΠ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο υπολογίζεται περί τα 72 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των πολιτικών «αναταράξεων» που σημειώθηκαν κατά τη συζήτησή του τη Μ. Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση την αντικατάσταση του Γ. Κατρούγκαλου ως εισηγητή του νομοσχεδίου, θέτοντας ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Τα τρία κόμματα επικαλέστηκαν τα δημοσιεύματα που έφεραν τον κ. Κατρούγκαλο να έχει υπογράψει ως νομικός ιδιωτικά συμφωνητικά με εργαζομένους που δικαιώνονται από τις προωθούμενες διατάξεις. Ο κ. Βούτσης, πάντως, παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Κατρούγκαλο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε εαυτόν αλλά και του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι η επίθεση που υπέστη δεν είχε ως στόχο τον ίδιο αλλά την κυβέρνηση και την ουσία του νομοσχεδίου που «ξηλώνει την μνημονιακή πολιτική».

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news