facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Καταθέσεις 2,5 δισ. έβαλε στο μάτι το Δημόσιο

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις ΟΤΑ, περιφερειών και νοσοκομείων. Πόσα έχει ο κουμπαράς των ασφαλιστικών ταμείων. Πώς καλύπτονται οι ανάγκες του Μαΐου. Οι τράπεζες και οι ανάγκες για ELA.
Καταθέσεις 2,5 δισ. έβαλε στο μάτι το Δημόσιο - Πού κρύβεται ο «θησαυρός»


Χέρι σε ρευστότητα ως και 2,5 δισ. ευρώ βάζει το Δημόσιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει δήμους, περιφέρειες και νοσοκομεία να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία καταθέσεων της ΤτE οι δήμοι και οι περιφέρειες στις 28 Φεβρουαρίου είχαν καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Άλλα 300 εκατ. ευρώ είχαν τα νοσοκομεία.

Με δεδομένο ότι έχει παρέλθει ένα δίμηνο, το ύψος των σημερινών καταθέσεων μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να κάνει αισθητή διαφορά.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει και την εφεδρεία της εθελοντικής μεταφοράς καταθέσεων στην ΤτΕ ΕΛΛ +4,00% από την πλευρά ασφαλιστικών ταμείων.

Τα τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου είχαν καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ποσό που έχει μειωθεί σήμερα καθώς κάποια από αυτά έχουν μεταφέρει ήδη μέρος των καταθέσεών τους στην ΤτE για συμβάσεις repos.

Αν οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν τη μεταφορά των 2,2 δισ. ευρώ, το Δημόσιο δείχνει να εξασφαλίζει τις πληρωμές του Μαΐου.

Τον επόμενο μήνα, το Δημόσιο, με βάση την ενημέρωση της Βουλής από τον ΟΔΔΗΧ, έχει να καταβάλει 1,02 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και ταυτόχρονα στις 8 Μαΐου έχει τη λήξη εξάμηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου το ένα τρίτο κατέχεται σύμφωνα με πληροφορίες από ξένους επενδυτές και ως εκ τούτου θα αναζητηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει νέα δημοπρασία εντόκων στις 6 Μαΐου που αποτελεί και την τελευταία δύσκολη ανανέωση καθώς στα εξάμηνα έντοκα που λήγουν τον Ιούνιο οι ξένοι έχουν μηδενική συμμετοχή.

ΥΓ.: Η μεταφορά καταθέσεων των ΟΤΑ και νοσοκομείων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ ΕΛΛ +4,00% για τις ανάγκες του Δημοσίου θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειασθούν νέα διεύρυνση του ορίου για άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αυξημένης γκρίνιας και πιέσεων στους κόλπους της ΕΚΤ για τη δυσανάλογα μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από το ευρωσύστημα.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news