facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αποκαλυπτική ανάλυση του Stratfor: Τι ζητάει η Ελλάδα, τι δίνουν οι δανειστές και τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο

Στις 19 Μαρτίου η Ελλάδα υποσχέθηκε στους δανειστές της πως θα καταρτίσει μια λίστα από οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ρευστού πιέζει την κυβέρνηση και η ανάγκη να λάβει άμεση βοήθεια από τους εταίρους είναι κάτι παραπάνω από άμεση.
Υπό αυτό το πρίσμα, το think tank Stratfor προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάλυση για τα άμεσα προβλήματα της Ελλάδας, τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Ευρωζώνη, τις πιθανότητες να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων και τις προοπτικές που υπάρχουν μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης.
Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα της Ελλάδας
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρία βασικά προβλήματα:
  • Πρόβλημα ρευστότητας: Τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Στο βάθος οι δανειστές κάνουν λόγο για τρίτο πακέτο στήριξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Σημαντικές αποπληρωμές χρεών μέχρι το τέλος του χρόνου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει χρήματα στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και στην ΕΚΤ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, αλλά χρειάστηκε να αναζητήσει πόρους από παντού.
  • Εκροές καταθέσεων: Μέχρι τώρα έχουν φύγει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου το κύμα εκροών ελαττώθηκε, αλλά από τις 18 Μαρτίου και μετά το πρόβλημα εντάθηκε ξανά.
Τι ζητάει η Ελλάδα από τους δανειστές
Το Stratfor σημειώνει πως όταν η λίστα κατατεθεί από την Ελλάδα, θα συζητηθεί σε έκτακτο Eurogroup. Η Αθήνα αναμένεται να έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα αιτήματα.
  • Άμεσα αιτήματα: Η Ελλάδα θα ζητήσει άμεσα κάποια χρήματα. Από την ΕΕ θα ζητήσει την τελευταία δόση του προγράμματος και από την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο έκδοχης εντόκων γραμματίων.
  • Μακροπρόθεσμα αιτήματα: Στο τέλος Ιουνίου θα επανέλθει το θέμα της διαγραφής χρέους, αλλά η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, θα προτείνει χρονική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και καλύτερο επιτόκιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να δεχθεί την προσφορά. Το σημείο-κλειδί θα είναι τα μέτρα που θα ακολουθούν τη συμφωνία.
Θα επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα;
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν τη δικαιοδοσία να το κάνουν, αλλά αν η Αθήνα βρεθεί στη γωνία, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Αν οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έλεγχο κεφαλαίων για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα. Οι έλεγχοι κεφαλαίων θα επιβληθούν εάν:
- Η ΕΚΤ σταματήσει να προσφέρει τον ELA. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ΕΚΤ θα σταματήσει να είναι ο ύστατος δανειστής της Ελλάδας. Αυτό θα προκαλέσει αναστάτωση στους καταθέτες και θα οδηγήσει την Αθήνα σε έλεγχο κεφαλαίων.
- Η ΕΚΤ αρνείται να αυξήσει το όριο του ELA. Εάν οι καταθέσεις συνεχίσουν να φεύγουν και το όριο του ELA παραμείνει ως έχει, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να καλύψουν την «τρύπα». Επί του παρόντος η ΕΚΤ αυξάνει το όριο, αλλά όχι στο σημείο που επιθυμούν οι ελληνικές τράπεζες.
Θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας ο έλεγχος κεφαλαίων;
Το Stratfor απαντά πως προσωρινά θα σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν θα λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας. Οι έλεγχοι κεφαλαίων μπορούν να παρουσιαστούν σε περίπτωση που η Αθήνα θελήσει να αγοράσει χρόνο έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της – ειδικά μετά τον Ιούνιο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι έλεγχοι κεφαλαίων θα είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα είναι ένα παράλληλο νόμισμα.
Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο
Κατά το Stratfor είναι τρεις: το Eurogroup που θα εγκρίνει ή όχι τα μέτρα της Αθήνας, αλλά και θα συνεχίσει να πιέσει, οι Έλληνες καταθέτες και η συμπεριφορά τους το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία γνωρίζοντας πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό.
Τι πρόκειται να συμβεί τον Ιούνιο 
Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα έτσι ώστε να της αποσπάσει και άλλες υποχρεώσεις. Λογικά, οι δανειστές θα «σπάσουν» την τελευταία δόση προς την Ελλάδα σε μικρότερες για να την πιέσουν ακόμη περισσότερο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αν λάβει ολόκληρη τη δόση η Αθήνα τον Ιούνιο, θα βρεθεί μπροστά στο τέλος της παράτασης. Τι θα κάνει τότε; Θα πάει μόνη της, θα βγει στις αγορές γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να το κάνει ή θα ζητήσει και άλλα χρήματα από τους δανειστές, επιβάλλοντας ελέγχους κεφαλαίων μέχρι να έρθει σε συμφωνία;
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news