facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ESM: Το Μνημόνιο δεν λήγει - Κυβέρνηση: Το Μνημόνιο έληξε στις 25 Ιανουαρίου

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζει ότι το Μνημόνιο δεν αποκόπτεται από τη δανειακή σύμβαση - Το Μαξίμου απαντά: Στη συμφωνία με το Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε Μνημόνια

Σε διελκυστίνδα δίχως τέλος εξελίσσεται η... λεκτική -και όχι μόνο- αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ζήτημα της κατάργησης όρων, όπως «Μνημόνιο» ή «Τρόικα».

Κι ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να ξεκαθαρίζει ότι το Μνημόνιο τελείωσε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επιχειρεί να την... επαναφέρει στην πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι το Μνημόνιο «δεν λήγει και δεν αποκόπτεται από τη δανειακή σύμβαση».

«Η δανειακή σύμβαση (MFFA) είναι ένα νόμιμο συμβόλαιο που υπεγράφη από τον EFSF, την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τις δόσεις, τα επιτόκια και την αποπληρωμή» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του κ. Ρέγκλινγκ.

«Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του MFFA εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που καθορίζονται στο μνημόνιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με το MFFA -καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα του μνημονίου, όπως αξιολογείται από από τα θεσμικά όργανα» είναι η ξεκάθαρη ερμηνεία του ESM, ενώ η ανακοίνωση εξηγεί και το τι ισχύει σε σχέση με τις παρατάσεις της σύμβασης:

«Η ελληνική δανειακή σύμβαση (MFFA) έληξε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Όμως, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει τεχνική παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015».

Δείτε την πλήρη ανακοίνωση του ESM εδώ

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στο σχόλιο του EFSF και προσθέτουν ότι «οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι' αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία».

Με την ίδια διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news