facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Economist: Τσίπρα διώξε Βαρουφάκη-ΑΝΕΛ πριν εξαντληθούν οι ευκαιρίες για συμφωνία

Να αντικαταστήσει τον «φαφλατά» Βαρουφάκη και τους «εθνικιστές» Ανεξάρτητους Ελληνες καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Economist.

Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα είναι καθοριστικές για την τελική έκβαση της αντιπαράθεσης με τους εταίρους, εκτιμά το περιοδικό.

O Ελληνας ηγέτης είναι χαρισματικός και μπόρεί να «τα βρει» με την Ανγκελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προετοιμασμένος να εγκαταλείψει τους εκβιασμούς και να δείξει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να τον εμπιστευτούν. Μία καλή αρχή θα ήταν η αντικατάσταση του «φαφλατά» Γιάνη Βαρουφάκη με κάποιον πιο πραγματιστή, καθώς και η αποπομπή του εθνικιστή συνεργάτη του στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος.

Οπως εκτιμά, αντί για τους δεξιούς Ανεξάρτητους Ελληνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να συνεργάζεται με το πιο μετριοπαθές Ποτάμι, βάζοντας μάλιστα «φρένο» στις δηλώσεις υπουργών περί γερμανικών αποζημιώσεων και υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν, κατά τον αρθρογράφο, με την εξήγηση στους ψηφοφόρους του των λόγων για τους οποίους οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.

Υπό τον κ.Τσίπρα η Ελλάδα σπαταλάει ευκαιρίες να έρθει σε μία συμφωνία με την Ευρωζώνη και εάν δεν αλλάξει πορεία μπορεί να ανακαλύψει ότι αυτές οι ευκαιρίες εξαντλήθηκαν, όπως προειδοποιεί.

«Επικίνδυνο παιχνίδι» με τη Ρωσία

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές όπως η Ρωσία για δικό της όφελος, αναφέρει ο Economist και συγκρίνει την διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με την μεταπολεμική περίοδο.

«Η Ιστορία μας παρέχει ένα τέτοιο προηγούμενο: η αποτροπή της προσέγγισης με την Σοβιετική Ενωση ήταν αυτή που οδήγησε την Αμερική του Χάρι Τρούμαν να βοηθήσει την Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο. Σήμερα, για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ η πρόσδεση της Ελλάδας στη ρωσική σφαίρα επιρροής είναι το τελευταίο που θα ήθελαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά ο αρθρογράφος, παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι τροφοδοτώντας την φωτιά της ήδη ανεπτυγμένης αίσθησης του θύματος για τους Ελληνες. Σημειώνει ότι οι απαιτήσεις έναντι των Γερμανών είναι βάσιμες σε ένα βαθμό, αλλά προειδοποιεί ότι οι φλόγες μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες απαιτούν την παραμονή στην Ευρωζώνη, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τους πείσεις για το αντίθετο, από το να λες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι τους τους μεταχειρίζονται άδικα και υποτιμητικά.

Απομακρύνεται από τη Γερμανία που χρειάζεται

Κατά τον ίδιο τρόπο, επιτιθέμενοι στην Γερμανία οι Ελληνες κάνουν εχθρό τον μεγαλύτερο από τους δανειστές τους και την ίδια τη χώρα που χρειάζονται περισότερο για να πάρουν παράταση χρόνου από την Ευρωζώνη. Ηδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση την εβδομάδα που πέρασε, οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ακόμη και αν η Μέρκελ θέλει να σώσει την Αθήνα, δεν μπορεί να πάει κόντρα στις θελήσεις των ψηφοφόρων της.

Οι τακτικές του Τσίπρα, σύμφωνα με τον Ecomonist, έχουν αποξενώσει και χώρες που θα ήταν εκ φύσεως εναντίον του «τευτονικού άξονα» όπως η Γαλλία και η Ιταλία, κάτι που κάθε άλλο παρά εμπνέει εμπιστοσύνη ότι έχει αντίληψη του τι κάνει σήμερα.

Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές, παρά ταύτα, θα ήταν η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ. Και τις περασμένες εβδομάδες, κυρίως αυτό έδειχνε το πιο πιθανό. Αν και ο κ.Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας, έκανε πίσω υπό την πίεση της εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες με ρυθμό περίπου 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα και την απειλή περιορισμού της ροής τους.

Για λίγο η παθιασμένη ρητορική αντικαταστάθηκε από τον πραγματισμό -ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για μία τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, σημειώνει ο Ecomonist, που προβλέπει ότι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό δείχνει ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να επαναληφθεί άμεσα...

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news