facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πενταμερή σύσκεψη στις Βρυξέλλες ζήτησε ο Τσίπρας

Στο μεσολαβητικό ρόλο του Φρανσουά Ολάντ βασίζεται κατά τα φαινόμενα η ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Η παρασκηνιακή δραστηριότητα του Γάλλου προέδρου είναι έντονη και σύμφωνα με πληροφορίες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να έλθουν πιο κοντά Αθήνα και Βερολίνο. Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, πιθανότατα την πρώτη ημέρα των εργασιών, την Πέμπτη, είναι πιθανό να γίνει πενταμερής συνάντηση για το ελληνικό θέμα, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, της Ανγκελας Μερκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Μάριο Ντράγκι και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ζήτησε να γίνει η πενταμερής συνάντηση.

Η συνάντηση θα έχει σκοπό να προετοιμάσει όλες τις επόμενες κινήσεις και συναντήσεις - όπως αυτή του πρωθυπουργού με την καγκελάριο τη Δευτέρα στο Βερολίνο - ώστε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες σύγκλισης και να ανιχνευτούν όριο προθέσεις όλων των πλευρών.

Παρότι η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει επισήμως την ύπαρξη επιστολών του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ολάντ και την κυρία Μερκελ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά και οι τρεις πλευρές είναι με κάποιο τρόπο σε διαρκή επικοινωνία. Ιδιαίτερα η αγωνία του Παρισιού να υπάρξει πρόοδος στο θέμα είναι εμφανής. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, ερωτηθείσα σήμερα για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, της πενταμερούς συνάντησης που ζήτησε η ελληνική πλευρά, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Η Αθήνα, σημειωτέον δίδει ιδιαίτερη σημασία και την δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα, καθώς σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ.

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.00.

Ραντεβού και με Πούτιν

Θετικά απάντησε η ρωσική πλευρά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news