facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ειδικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε η πρόταση της εισαγγελέως να κληθεί ως μάρτυρας ο Βενιζέλος

Πρόταση για κλήτευση στο Ειδικό Δικαστήριο τεσσάρων ακόμη ατόμων, μεταξύ αυτών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, ως μαρτύρων στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, διατύπωσε την Πέμπτη η εισαγγελέας της Εδρας Ξένη Δημητρίου.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος, «ανά πάσα στιγμή η απόφαση είναι ανακλητή».

Απορρίφθηκε επίσης και το αίτημα της εισαγγελέως να ζητηθούν από υπουργείο Οικονομικών, ΣΔΟΕ και ΠΑΣΟΚ όλα τα usernames υπαλλήλων που υπηρέτησαν σε γραφεία υπουργών για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο USER V που άνοιξε το στικάκι στις 8-7-2011.

Εν τω μεταξύ, η δίκη διεκόπη την Πέμπτη χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φ. Γεωργακόπουλου.

Οι δικαστές διέκοψαν την ακροαματική διαδικασία για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ακροαματική διαδικασία για την εμπλοκή ή μη του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «άνοιξε» με την κατάθεση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθηγητή Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λουκά Τσούκαλη.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον κ. Παπακωνσταντίνου «ευφυή» και «καλλιεργημένο», προσθέτοντας πως «όλοι έχουν να πουν καλά λόγια για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου συχνά βρίσκεται».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, είναι γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά δεν έγινε δεκτή, καθώς -όπως σημείωσε- ο καθένας είναι αθώος μέχρι να υπάρξει -εάν υπάρξει- καταδικαστική απόφαση. Επίσης, κατέθεσε ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο και βρίσκονται μια φορά κάθε τρεις μήνες, ενώ αντίθετα δεν είχε σχέσεις με την Ελένη Παπακωνσταντίνου.

Η γραμματέας (από το 2005) του Βαγγέλη Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, είναι η δεύτερη μάρτυρας της ακροαματικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι την κλήτευση της κ. Μπέλμπα αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου.

Η εξέταση της κ. Μπέλμπα κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κ. Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Οπως κατέθεσε η μάρτυρας, πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης «Σοφία» σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, ότι κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι.

Τον Αύγουστο του 2011 - είπε η μάρτυς - ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και παρέδωσε ένα στικ στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενό του. Η κ. Μπέλμπα έβαλε αυτό το στικ σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ασφαλές ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2.10.2012). Εκείνη το «άνοιξε» για πρώτη φορά για να διαπιστώσει ότι ήταν το συγκεκριμένο, και για δεύτερη πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -όπως η ίδια κατέθεσε- το έβαλε σε έναν φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μάρτυρας διαβεβαίωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο του στικ, είπε, ήταν η ίδια.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μετέβη στο Παρίσι για παραλάβει και να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πήρε το στικ από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ο Χρίστος Αθανασίου.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news