facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Αθηνών-Βερολίνου επισφραγίστηκε με το διάβημα που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε η ελληνική πλευρά στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Σε θέματα επικοινωνίας μας έδωσες την εντύπωση του τέλειου. Μας έκανες ισχυρότερη εντύπωση απ' ότι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση και μου λέει μη γελάτε» είπε ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτοντας διάλογο που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και την απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Το να είναι λοιπόν ξαφνικά τόσο αφελής σε θέματα επικοινωνίας του είπα ότι δεν θα το πίστευα» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε.

Η φράση αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξόργισε την ελληνική κυβέρνηση και η Αθήνα αποφάσισε να δοθεί οδηγία από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το διάβημα έκανε προφορικά το βράδυ της Τρίτης (οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν μετά το Ecofin της Τρίτης) ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτης Καλογερόπουλος στον γενικό διευθυντή Ευρώπης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το προφορικό διάβημα του Έλληνα πρέσβη Παναγιώτη Καλογερόπουλου στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αφορούσε τα υποτιμητικά σχόλια του κ. Σόιμπλε σε βάρος του κ. Βαρουφάκη και το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά (διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών) αμφισβήτησε δημόσια δηλώσεις και προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από το protothema.gr αν ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή» ή αν ο Γερμανός υπουργός είπε ότι ο Έλληνας ομόλογός του έγινε «ξαφνικά αφελής», εκδοχή που διακινείται σήμερα από τους New York Times. Η απάντηση ήταν ότι συνολικά η τοποθέτηση και οι χαρακτηρισμοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υποτιμητικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου γύρω από το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου συνεχίζεται με εκατέρωθεν δηλώσεις.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την διεκδίκηση από το ελληνικό δημόσιο των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου προκάλεσε την ενόχληση της γερμανικής ηγεσίας που βρήκε την αντανάκλασή της στον γερμανικό Τύπο με αιχμή όπως ήταν αναμενόμενο την Bild η οποία απηχεί τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Στις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος ανέφερε ότι “το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί πολιτικά και νομικά, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην στάση της Γερμανίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, είπε ότι δεν θα γίνει τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο του διεθνούς Δικαίου. Εκτίμησε δε ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος και παρέπεμψε στα σημερινά σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν βοηθά η «συναισθηματικοποίηση». Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έθεσε το ζήτημα, όταν επισκέφθηκε τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο. Η δήλωση αυτή προκάλεσε διάψευση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δια του εκπροσώπου του κ. Κώστα Κούτρα ανάφερε ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς είχε θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στις 10 ΦΕβρουαρίου τόσο στην συνάντηση όσο και αμέσως μετά στις δηλώσεις.

Από ελληνικής πλευράς την σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αδιέξοδο και ότι παρά την αρχική της άρνηση η γερμανική κυβέρνηση τελικά θα συζητήσει το θέμα.

Η σημαντικότερη παρέμβαση όμως ήταν του κ. Παρασκευόπουλου ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμο να υπογράψει παλαιότερη απόφαση του 2000 του Αρείου Πάγου για την δήμευση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην χώρα μας. Ανέφερε πάντως ότι “υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης». Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε φημολογία περί πρόθεσης να υπάρξει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. Το Ινστιτούτο είναι το πιο γνωστό πολιτιστικό ίδρυμα της Γερμανίας και μία κίνηση εναντίον του έχει αρνητικό συμβολισμό.

Μετά την αναμενόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης η μπάλα είναι πάλι στην πλευρά της Αθήνας. Η επόμενη κίνηση θα είναι εκ των πραγμάτων η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων -αν και όχι κατ' ανάγκη του Ινστιτούτου Γκαίτε- περισσότερο σαν μία ενέργεια για να μπει στην συζήτηση η γερμανική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα παρότι η κυβέρνηση αποσυνδέει το θέμα από την συγκυρία των διαπραγματεύσεων έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Συνιστά πολιτική απάντηση στις επιθέσεις που είχε εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας ο κ. Σόιμπλε ο οποίος αφενός επαναλαμβάνει συνεχώς ότι κανένα ποσό δεν θα απελευθερωθεί αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση και αφετέρου μίλησε με ανοίκειο τρόπο για τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη την απομάκρυνση του οποίου είχε ζητήσει δύο φορές το Βερολίνο. Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι στηρίζει τον υπουργό του και ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Φυσικά ο πρωθυπουργός απευθύνεται και στο εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα σε μία συγκυρία που από διάφορες πλευρές και εντός του κόμματός του εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Η έλευση των τεχνικών κλιμακίων έστω και αν δεν έχουν καμία σχέση με τη ντροπιαστικές επελάσεις της τρόικας προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις. Στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα καταγγείλλει και την συμφωνία που είχε υπάρξει για την Ζίμενς ενώ με αφορμή την δίκη που άρχισε θα θέσει ξανά το θέμα του κ. Χριστοφοράκου που προστατεύουν οι γερμανικές αρχές λόγω της εκεί συνεργασίας του.

Η κύρια στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου θα έπρεπε να τεθεί στην δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για την οριστική συμφωνία και όσο θα πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση το άνοιξε τώρα σε απάντηση της επιθετικότητας Σόιμπλε και του αποκλεισμού της ελληνικής οικονομίας από την ρευστότητα της ΕΚΤ. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει βάλει και δύο ακόμη χαρτιά στο τραπέζι. Ανοίγει το γεωπολιτικό ζήτημα επισείοντας τους κινδύνους που ενέχει για την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας ακόμη και με τους μετανάστες. Παράλληλα αφήνει να διαφανεί ότι κάνει κινήσεις για εξεύρεση χρηματοδότησης από άλλες πηγές.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news