facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το δημοψήφισμα προκαλεί σύγχυση σε Ελλάδα και ΕΕ

Σύγχυση δημιουργούν τις τελευταίες ώρες οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, για την πιθανότητα διενέργειας ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

Απαντώντας σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας, τι θα γίνει εάν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν το σχέδιο της Ελλάδας, ο υπουργός οικονομικών απάντησε: «Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα» (για το ευρώ, ισχυρίζεται η Corriere).

Διαψεύδει το Μαξίμου


Η τελευταία αυτή προσθήκη της ιταλικής εφημερίδας (σσ. για το ευρώ) προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν, ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη μεριά του το υπουργείο οικονομικών έκανε λόγο για«κιτρινισμό ολκής» καλώντας την ιταλική εφημερίδα να επανορθώσει άμεσα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ' ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς. 

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Οι αναφορές σε δημοψήφισμα προκάλεσαν ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις δηλώσεις Βαρουφάκη, λέγοντας ότι επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο την χώρα.

Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «αν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με αυτή τη λογική, προσπαθώντας να διεκδικήσει από τους εταίρους μας μία αλληλεγγύη την οποία δικαιούται, κάνει τεράστιο λάθος και υπονομεύει θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού. Με τους εταίρους διαλέγεσαι, διαπραγματεύεσαι. Αλλά το να τους πεις ότι εγώ θα κάνω δημοψήφισμα με απροσδιόριστο ερώτημα, είναι το επιχείρημα το οποίο απλώς τους ενώνει εναντίον σου».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Ποταμιού, επέκρινε την κυβέρνηση για αντικρουόμενες θέσεις σε καίρια ζητήματα και με αφορμή δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για ενδεχόμενες νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στην εντολή που έχει λάβει από το λαό και να κυβερνήσει.
«Ο πρωθυπουργός έχει πάρει την εντολή – ο πρωθυπουργός και όχι η Βαβέλ των αρχηγίσκων – ας την αξιοποιήσει. Και ας μην προσπαθούν να μεταφέρουν τα αδιέξοδα του κόμματος τους στις πλάτες του κόσμου. Πήρατε εντολή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το παλιό σύστημα χρεοκόπησε αλλά δεν πήρατε εντολή να μας σύρετε σε μια άλλου τύπου χρεοκοπία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. 

Με σκληρά λόγια σχολίασε τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη και τοΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνείδηση των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ή αποκαλύπτει την επόμενη φάση του ανύπαρκτου σχεδιασμού της, καθώς μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών!». Και προσθέτει: «Μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία προφανώς την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων».

To ΠΑΣΟΚ επικρίνει και τις διευκρινίσεις της κυβέρνησης για τα περί δημοψηφίσματος, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό «να αρχίσει σοβαρή προετοιμασία για μια ουσιαστική - επιτέλους – διαπραγμάτευση».

Αποστάσεις Παπαδημούλη


Αποστάσεις από τα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών διατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Η κυβέρνηση έχει «νωπή λαϊκή εντολή, την οποία πρέπει να κάνουμε πράξη αντί να σκεφτόμαστε νέες εκλογές» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, απαντώντας σε ερώτηση για τα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. «Ο λαός μίλησε πολύ πρόσφατα και πολύ καθαρά, και η στήριξη και η εντολή για λύση εντός ευρώ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή» ανέφερε.

 
Spiegel: Τι μας είχε πει ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα


Στον απόηχο των δηλώσεων Βαρουφάκη, ο δημοσιογράφος του περιοδικού SpiegelΜατιέ Βον Ρορ, «υπενθύμισε» με ανάρτησή του στο twitter, πως είχε τοποθετηθεί επί του θέματος ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  όταν ερωτήθηκε από το γερμανικό περιοδικό.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, το Spiegel θέτει την ακόλουθη ερώτηση στον κ. Τσίπρα:
«Κάποιοι στη Γερμανία, μεταξύ αυτών και άνθρωποι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πιστεύουν ότι το ευρώ θα ήταν πιο δυνατό χωρίς την Ελλάδα. Στο κόμμα σας επίσης, υπάρχει μια μειοψηφία που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή».

«Αν προχωρούσαμε σε δημοψήφισμα αύριο με την ερώτηση, "θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή τη συνέχιση μιας αναξιοπρεπούς πολιτικής", τότε όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που θα συνόδευαν αυτή την απόφαση» απαντά ο κ. Τσίπρας. Και προσθέτει: «Η απειλή στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το  Podemos, είναι το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή το AfD στη Γερμανία».


Γκρίλο: Υποστηρίζω το δημοψήφισμα


Υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ελλάδα τάχθηκε πάντως ο Μπέμπε Γκρίλο, επικεφαλής του ιταλικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζει το ελληνικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει για το ευρώ», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Γκρίλο.  

thetoc

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news