facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τον Ξηρό

Διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για αποφυλάκιση κρατουμένων με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν για φωτογραφική απόφαση που αφορά τον Σάββα Ξηρό.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε στο MEGA ότι "η νομοθεσία που ετοιμάσαμε δεν έχει καμία "φωτογραφία", ούτε θετική για να ευνοείται αυτός, ούτε αρνητική για να ισχύει για όλους εκτός από έναν.

Εμείς είδαμε την κατάσταση που υπήρχε και θεσπίσαμε τα κριτήρια", προσθέτοντας ότι "ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του εκάστοτε ασθενούς κρατουμένου θα είναι και η σύντμηση του χρόνου για την αποφυλάκισή του".

Υπογράμμισε μάλιστα ότι όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση που περιέχεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, θα υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις αναπηρίας, με τα σχετικά ποσοστά να είναι στο 50%, 67% και 80%.

Δικαιολόγησε δε την απόφαση για το νέο νομοσχέδιο λέγοντας ότι "στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν σχεδόν 200 κρατούμενοι βαριά άρρωστοι. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται σε πολύ άσχημες συνθήκες. Είναι πολλοί στους θαλάμους, περισσότεροι από όσους επιτρέπεται, σε ορισμένες περιπτώσεις ο συγχρωτισμός αντενδείκνυται, υπάρχουν θάλαμοι που οι τρόφιμοι δεν έχουν ούτε χώρο ούτε για ένα τραπεζάκι να ακουμπήσουν το φαγητό τους.

Δεν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία να κρατά σε αυτήν την κατάσταση ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

Για αυτό το λόγο θεσπίσαμε μία ρύθμιση που προβλέπει την ταχύτερη έξοδο αυτών των ανθρώπων. Εάν είχαμε συνθήκες περίθαλψης ανθρώπινες για τους ανθρώπους, οι οποίοι κρατούνται, θα μπορούσαν ακόμα και εάν είναι ισοβίτες να μένουν εκεί για πάντα.

Ο λόγος ο οποίος αυτοί οι άνθρωποι, με όρους πάντα, αποφυλακίζονται νωρίτερα είναι ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται δεν είναι κατάλληλες".

Για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' ανέφερε πως "καταργείται το μοντέλο φυλακή - σωφρονιστικό κατάστημα Γ' Τύπου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η ασφάλεια".

pathfinder

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news