facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αυξάνονται οι φωνές για τρίτο πακέτο διάσωσης - Διαψεύδουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την Ελλάδα να οδεύει προς ένα τρίτο "πακέτο" στήριξης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά και τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος να προστίθενται στη λίστα. Ωστόσο με δηλώσεις του τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και της Κομισιόν, διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τελικά τι ισχύει με το τρίτο πακέτο διάσωσης; Αν και η κυβέρνηση δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πληροφορίες που έρχονται από την Ευρώπη, είναι αντικρουόμενες και αντιφατικές.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, την Δευτέρα, φάνηκαν σχεδόν σίγουροι ότι η συζήτηση έχει ανοίξει. Ντάιελμπλουμ και Γιούνκερ, από την πλευρά τους διέψευσαν με δικές τους παρεμβάσεις αυτό το ενδεχόμενο.

Τι υποστηρίζουν Ντομπρόβσκι - Λουίς ντε Γκίντος

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Bloomberg, ο Βάλντις Ντομπρόβσκι, σε συνέντευξή του στη Ρίγα, είπε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, επειδή οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της.

«Μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί έναν πρόσθετο διακανονισμό μετά τη λήξη του προγράμματος της», είπε ο Ντομπρόβσκι, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει το ευρώ και τη νομισματική ένωση.

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές με μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή. Ωστόσο τώρα, αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αστάθειας», συμπλήρωσε ο αντιπροεδρος της Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά και πιο συγκεκριμένος, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι οι χώρες τις ευρωζώνης βρίσκονται σε συνομιλίες για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδας ύψους μεταξύ 30-50 δις. ευρώ.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ισπανία θα συμβάλει με το 13-14% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, μία νέα συμφωνία διάσωσης θα προσφέρει πιο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Διαψεύδουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΟΙΚ, ο εκπρόσωπος τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να διαψεύσει ότι η ευρωζώνη συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν συζητούν τρίτο πακέτο διάσωσης», τόνισε εμφατικά.

Τα περί τρίτου πακέτου διάσωσης διέψευσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάτι τέτοιο» είπε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο.

Τι έλεγαν τα δημοσιεύματα

Να υπενθυμίσουμε ότι Ντομπρόβσκι και ντε Γκίντος δεν ήταν και οι πρώτοι που ανακάλυψαν το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα την προηγούμενη εβδομάδα, που επικαλούμενα ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα FAZ ανέφερε σε δημοσίευμά της την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει επιπλέον δάνεια αξίας 20 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο.

Αργότερα την ίδια ημέρα, το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, μετέδωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

reporter

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news