facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Αντωνοπούλου: Παρατυπίες στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Σειρά ελλείψεων και παρατυπιών στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, όπως αυτός προχωρούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, διαπίστωσε ο έλεγχος που έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ουρανία Αντωνοπούλου

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της ίδιας, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι θα γίνει με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες το οποίο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Η σημαντικότερη καθυστέρηση για την προώθηση του προγράμματος, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός, σχετίζεται με το ίδιο το έργο του κάθε υπουργού που δεν είναι αυτό της διεκπεραίωσης, να υπογράφει δηλαδή απλώς όσα έγγραφα εκκρεμών υποθέσεων του υποβάλλουν οι υπηρεσίες του υπουργείου του, αλλά να ελέγχει το κάθε τι πριν εγκρίνει με την υπογραφή του» αναφέρει στο έγγραφό της η κ. Αντωνοπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε σειρά ελλείψεων και παρατυπιών για βασικά ζητήματα στα οποία ο σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα.

Τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά έγιναν αντικείμενο διαβούλευσης με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συμμερίστηκαν την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων. Έτσι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ οριστικοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα για την κάλυψη 32.433 θέσεων προσωρινής κοινωφελούς εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζητήσει οι δήμοι.

Αναλυτικότερα, υπουργείο και ΚΕΔΕ συμφώνησαν:

  • Στη διόρθωση και ανακατανομή των αιτούμενων θέσεων ανά δήμο με βάση την αυστηρή τήρηση των αντικειμενικών κριτηρίων.
  • Στην αναγκαιότητα επακριβούς και τακτικής περιγραφής της θέσης εργασίας και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι επιβλέποντες φορείς ώστε να καταγράφεται και να εξακριβώνεται το αναλαμβανόμενο προς εκτέλεση έργο (μέχρι τώρα καταγραφόταν η ειδικότητα χωρίς το έργο), αλλά και να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του ωφελούμενου ανέργου.
  • Στην καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ανέργων που θα επιλεγούν.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οι δέουσες διορθώσεις στην πλατφόρμα υποδοχής των ΟΤΑ και αποστέλλεται η πρόσκληση Κοινωφελούς στους δήμους με περιθώριο απάντησης μέχρι 11 Μαρτίου.

Το υπουργείο εκτιμά ότι μετά τις 20 Μαρτίου ο ΟΑΕΔ ως δικαιούχος θα απευθύνει την τελική δημόσια πρόσκληση ώστε να δέχεται αιτήσεις από ανέργους. Επίσης, σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για την επόμενη προκήρυξη που θα αφορά στις 19.577 θέσεις κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων τους και των περιφερειών.

Όπως πάντως υπογραμμίζει η κ. Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους δημάρχους, αποσαφήνισε ότι στο επόμενο κοινωφελές πρόγραμμα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των ανέργων και των οικογενειών τους αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news