facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ούτε ευρώ αν δεν γίνει πρώτα η αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς

Το πακέτο της κυβέρνησης με τις έξι μεταρρυθμίσεις πρώτα θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους «θεσμούς», δηλαδή την τρόικα και μετά θα αποφανθεί το Eurogroup αν θα μπορεί να εκταμιευθεί μέρος των διαθεσίμων των 7,2 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος.

Το μήνυμα αυτό που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να σταματήσει να λέει ψέματα στους πολίτες περί τέλους των αξιολογήσεων και της τρόικας ή όπως θέλουν να την ονομάζουν, έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ίδια διαδικασία

Είναι προφανές ότι για τους εταίρους δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διαδικασία που ακολουθούσαν πριν από τις εκλογές σε σχέση με το Μνημόνιο, δηλαδή πρώτα αξιολόγηση της τρόικας και μετά εκταμιεύσεις χρημάτων. Δεν υπάρχει καμία πολιτική διαπραγμάτευση που υποστηρίζει η κυβέρνηση, ούτε μπορεί μια συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει λύση στο θέμα. Αλλωστε, για το λόγο αυτό και ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να απαντήσει θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού για διμερή συνάντηση πριν από το Eurogroup.

Οπως δήλωσε χθες ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, το πακέτο των έξι διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης έχει σταλεί στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθεί τη Δευτέρα καμία απόφαση για εκταμίευση μέρους της δόσης στην Ελλάδα, γιατί θα πρέπει προηγουμένως να γίνει τεχνική επεξεργασία των μέτρων από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο θεσμών και στη συνέχεια στην ομάδα εργασίας του Eurogroup και φυσικά δεν υπάρχει εικόνα για τις επιπτώσεις των μέτρων. Οπως είπε, πρώτα θα αξιολογηθεί το πακέτο από τους εκπροσώπους των θεσμών και μετά θα έρθει στην ομάδα εργασίας του Eurogroup. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και γι’ αυτό το λόγο τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Οροι για τα 7,2 δισ.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις. Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα μέτρα που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup και να είναι κοστολογημένα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση και αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση μέρους της δόσης.

Πάντως, συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει τη Δευτέρα, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους εταίρους το πακέτο των έξι μεταρρυθμίσεων που έστειλε στον κ. Ντάισελμπλουμ. Προφανώς εκεί οι εταίροι θα του υπενθυμίσουν τη διαδικασία, δηλαδή ότι πρώτα θα γίνει η αξιολόγηση και μετά η οποιαδήποτε απόφαση.

e-typos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news