facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Επεμβαίνει ο Στρατός στις πλημμυρισμένες περιοχές των Σερρών

Κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού, με επικεφαλής τον στρατηγό διοικητή, Ηλία Λεοντάρη, μεταβαίνει στην περιοχή του Στρυμόνα Σερρών, για να ενισχύσει άμεσα το ανάχωμα, που «έσπασε», με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, οι αρμόδιοι μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο, για να ζητήσει τη βοήθεια του Στρατού, καθώς είναι επείγον να σταματήσει η διαρροή νερού και να περιοριστούν οι πλημμύρες.

Αμέσως, δόθηκε εντολή να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού και να δημιουργήσει στην ουσία νέο ανάχωμα μήκους περίπου 120 μέτρων για να σταματήσουν οι πλημμύρες, είτε με μηχανήματα από εδάφους, είτε από αέρος, καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη.

Από την πληγείσα περιοχή, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έδρασε άμεσα, στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Πρώτιστο μέλημά μας είναι αφενός να σταματήσουμε το καταστροφικό αυτό φαινόμενο, με τη δημιουργία αναχώματος περίπου 120 μέτρων για να μη συνεχιστούν οι πλημμύρες, αφετέρου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών. Αποφασίσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνεύσουν οι κατοικημένες περιοχές και να μην πλημμυρίσουν άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Η Περιφέρεια ήδη έστειλε αίτημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έγινε άμεσα δεκτό από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ στην πρωινή σύσκεψη αποφασίστηκε δέσμη αναγκαίων μέτρων, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από ενδεχόμενες νέες βροχοπτώσεις (οι οποίες άρχισαν και πάλι).

«Δε χωρά καμιά καθυστέρηση και σε καμιά περίπτωση δε θα θέσουμε σε κίνδυνο τους οικισμούς και το παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη σύσκεψη και την αυτοψία, εκτός του περιφερειάρχη, συμμετείχαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σερρών, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Εμμανουήλ Παππά, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Σερρών και εκπρόσωποι από τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ της περιοχής.

Ο κ. Μωυσιάδης, ο οποίος χτες μετέβη στην Αθήνα για να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Σερρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους, τόσο στις εργασίες άμεσης ενίσχυσης του αναχώματος, όσο και στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η περιοχή».

Την ίδια ώρα η κ. Κόλλια - Τσαρουχά έκανε διαρκείς επαφές με το σύνολο των αρμοδίων στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μεγάλες, αλλά ευτυχώς δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση τον Πεθελινό Σερρών, για τον οποίο ελήφθη ειδική μέριμνα. Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά παραμένει στις Σέρρες, για να συμμετέχει στο συντονισμό των επιχειρήσεων αποκατάστασης των καταστροφών.

Την ίδια ώρα τους αρμόδιους ανησυχεί και η κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Κερκίνη. Σε δηλώσεις του στα μέσα των Σερρών, ο κ. Μωυσιάδης είπε πως τα θυροφράγματα της λίμνης θα ανοίξουν το ερχόμενο Σάββατο, διότι αντέχουν μόνο για άλλες τρεις μέρες και έτσι είναι πιθανό να πλημμυρίσουν χωράφια ελεγχόμενα και αναγκαστικά, αλλά θα προστατευτούν οι γύρω οικισμοί. Αν χρειαστεί μάλιστα θα δημιουργηθούν και αναχώματα γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.

voria

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news