facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

«Μαραθώνια» σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Συνεχείς συσκέψεις οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με αντικείμενο τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους θεσμούς.

Στη χθεσινή σύσκεψη η οποία διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ το «παρών» έδωσε και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι στην αυριανή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο να έχει στα χέρια του ένα προσχέδιο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων όχι για να μπει η συζήτηση σε τόσο βαθιά νερά -αφού αυτό θα γίνει στο Brussels Group, αν και η ελληνική πλευρά επιθυμεί πολιτική διαβούλευση - αλλά κυρίως για να καταδειχθεί η ετοιμότητα της Αθήνας και να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση της άλλης πλευράς.

Επί της ουσίας η λίστα της Αθήνας θα «κτιστεί» πάνω στη λίστα Βαρουφάκη της 23ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Για παράδειγμα θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Ήδη την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών».

Επίσης έμφαση θα δίνεται στο νέο φορολογικό σύστημα και στην αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα, αλλά και στο ασφαλιστικό, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την ενοποίηση των ταμείων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με το κράτος να έχει στρατηγικό ρόλο.

Στη λίστα θα συμπεριληφθούν επίσης ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καθώς και το πλαίσιο για την είσπραξη δημοσίων εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Αίνιγμα παραμένουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά και η δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, με τα κυβερνητικά στελέχη να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζει σήμερα στην «Καθημερινή» ότι «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά, σκληρή δουλειά». «Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε» σημειώνει και προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσει αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις «δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη».

Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, διευκρινίζει πως η συνάντησή του με την κ. Μέρκελ «δεν θα "πιέζεται" από τις διαπραγματεύσεις» και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συζητήσουν «για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες».

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news