facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Πιθανό ένα σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα

Η ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να εκπληρώσει μέχρι τον Ιούλιο τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων ανάλογων με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε πάντως ότι η επεξεργασία πιθανών σεναρίων για τις προβληματικές χώρες έχει λίγο-πολύ ολοκληρωθεί. «Σκεφτείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες είχαν όριο αναλήψεων για λίγο διάστημα και υπήρχε έλεγχος στις εισροές και τις εκροές κεφαλαίων, έτσι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR.

«Επίσης είναι σημαντικό να κρατήσουμε την Ελλάδα σε τροχιά. Η ανάκαμψή της πήγαινε αρκετά καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω ανέπαφη την ευρωζώνη και να την ενισχύσω και εκεί είναι που επικεντρώνομαι», πρόσθεσε.

«Οι πιο αυστηρές περικοπές στην ελληνική οικονομία αποτελούν ήδη παρελθόν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, συνεπώς μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν το χρέος τους. Το σημαντικό ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός να διατηρηθεί σε μία γραμμή και να μην τον αφήσουν να εκτροχιαστεί», επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι η προσέλκυση απευθείας ξένων επενδύσεων και η τακτοποίηση του φορολογικού συστήματος παραμένει μία πολύ σημαντική ευθύνη της Ελλάδας.

Κυβέρνηση: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει ότι «θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη».

«Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news