facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Σόιμπλε: «Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του Βαρουφάκη αν δεν πληρώσει εγκαίρως»

Σε τρεις συνεντεύξεις του την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί η πρώτη δόση στην ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής.
Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε λακωνικά, λέγοντας «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ».
Ωστόσο ο Σόιμπλε είπε ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.
«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.
Ακόμη έκανε αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις στο Associated Press του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος  τόνισε πως  η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, ενώ για τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ είπε πως αυτές ανήκουν σε άλλη κατηγορία και θα χρειαστεί να συζητηθούν με τους πιστωτές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».
Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα την Παρασκευή, αλλά πολλοί στο Βερολίνο εξέφρασαν οργή διότι η Αθήνα ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια «δημιουργική ασάφεια» ώστε να εξασφαλίσει ένα περιθώριο από τους εταίρους τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».
«Ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο»
Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Berlin Direkt του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, o κ. Σόιμπλε ζήτησε για άλλη μια φορά την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά: «Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες».
Εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή του, θα της έλεγε: «Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών κ.ο.κ.». Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα, όπως είπε στη συνέχεια, τον αφήνει άφωνο, «γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα».
«Η μπάλα βρίσκετα στην πλευρά της Ελλάδας»
Με δηλώσεις όπως «η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ελλάδας» και «ο Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδαBild καθιστά την ελληνική Κυβέρνηση υπεύθυνη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την παροχή περαιτέρω βοήθειας από τους εταίρους της.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.
Στη συνέντευξή του προς τη  Bild ο Β. Σόιμπλε χαρακτηρίζει σκληρή τη διαδικασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για το ελληνικό αίτημα.
«Έπρεπε να φροντίσω ώστε να μην υπάρξει συμφωνία που θα αφήνει ανοιχτά παραθυράκια. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, μόνον τότε θα λάβει την προβλεπόμενη βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Ο ίδιος θεωρεί πάντως τη νέα κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους.
«Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι ισχύει η πρότασή μου να βοηθήσουν γερμανοί εφοριακοί την Ελλάδα».
Σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «ο Έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά. Θα ήταν όμως χρήσιμο η ελληνική κυβέρνηση να μην μιλάει με τρόπο που να δυσκολεύει τους υπόλοιπους ευρωπαίους στο να πείθουν τους πολίτες τους (σσ. για το ελληνικό ζήτημα)».
«Δεν θέλουμε το Grexit αλλά δεν εκβιαζόμαστε»
Συνεχίζοντας στην Bilt και αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξαίρει τις ικανότητές τους, λέγοντας ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις. Πρέπει ωστόσο να δίνεται χρόνος σε μια νέα κυβέρνηση. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», όπως λέει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση «ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».
Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι «δεν θέλουμε το Grexit. Eίμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανείς δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα».
Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της Bild, παρά των σκληρών διαπραγματεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός υπ. Οικονομικών εμφανίστηκε στη συνέντευξη αυτή «χαλαρός και με καλή διάθεση» ενώ «προκαλεί έκπληξη με τους συμφιλιωτικούς του τόνους».
ΑΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news