facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ακόμα είναι στο στάδιο της χάραξης, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε βασική δέσμευση και προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου δημιουργεί πανικό σε ομάδες εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ, όπως για παράδειγμα δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται εκεί, αλλά δεν προέρχονται από την παλιά ΕΡΤ. Οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψή τους προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδρασή τους.

Επίσης προβληματισμοί εκφράζονται για τις γενικότητες που ακούγονται από επίσημα χείλη σχετικά με επαναπρόσληψη όλων όσων εργάζονταν στην ΕΡΤ την ημέρα που έκλεισε τον Ιούνιο του 2013. Τι θα γίνει για παράδειγμα με αυτούς που ύστερα από ελέγχους εξακριβώθηκε ότι είχαν προσληφθεί στην ΕΡΤ με πλαστά πτυχία ή τι θα γίνει με τους συμβούλους που πληρώνονταν αδρά χωρίς, πολλοί από αυτούς, να εμφανίζονται ποτέ στην εργασία τους;

Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσή σοβαρότητα καθώς υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει μια φάμπρικά προσφυγών κατά της διαδικασίας και προσωρινές αναστολές που θα δυναμιτίζουν την καινούρια ΕΡΤ με το καλημέρα.

Εν τω μεταξύ σε nonpaper που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας επισημαίνεται ότι στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:
- Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013

- Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ

- Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ

- Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα

Επίσης τονίζεται ότι:

Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news