facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Διαπραγματεύσεις: Δημοσιονομικό κενό σήμερα, Δευτέρα οι τράπεζες

Τα «φώτα» των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες με την επίσημη μαραθώνια πρώτη συνάντηση της «Ομάδας Βρυξελλών», στρέφονται πλέον στην Αθήνα. Σε ξενοδοχείο - όπως προανήγγειλε από το MEGA ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης - αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για «τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων» όπως τις ονομάζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι προαναγγέλλουν ότι πρώτα θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο από το πλέον καυτά θέματα:

· Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ

· Τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαπραγμάτευση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι «θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας».

Διαπραγματεύσεις σε δόσεις

Πληροφορίες από Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να γίνει σε… δόσεις με πρώτο στόχο τα δημοσιονομικά- χρηματοπιστωτικά που ελπίζουν να ολοκληρωθούν την προσεχή εβδομάδα, δεύτερο τα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις και τρίτο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος- αναφέρουν – είναι στο καλό σενάριο μία πρώτη συμφωνία πριν το Πάσχα ώστε τα μέτρα να έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή.

Η ελληνική αποστολή στο BG υπό τον Γ.Γ. Ν. Θεοχαράκη επιστρέφει και αυτή στην Αθήνα για να συντονιστεί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη που έχει – σε τεχνοκρατικό πάντα επίπεδο- αναλάβει τις εν Ελλάδι συναντήσεις.

Η διαδικασία

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Brussels Group, διευκρινίζουν, ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους (σ.σ. ως λύση και παρά το ότι χθες το πρωί από τον κ. Μάρδα είχε προαναγγελθεί ραντεβού στο ΓΛΚ επιλέχθη τελικά ξενοδοχειακός χώρος).

Πιέσεις για ρευστό

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές εκ νέου ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση και έθεσε – εκ νέου – ως τελικό ορόσημο την 20η Απριλίου για την συμφωνία, χωρίς να αποκλείουν κάποιες πηγές προσυμφωνία νωρίτερα.

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωομάδας έδωσε πιο.. μακρύ ορίζοντα. Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του Eurogroup Τόμας Βίζερ δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας πως μετά τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα.

Το Brussels Group

Χθές ανακοινώθηκε από την Αθήνα ότι το όνομα στις συναντήσεις σε Βρυξέλλες στις οποίες θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM θα είναι πλέον Brussels Group (BG). «Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων» επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.

Όσο για την Αθήνα οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι «για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα»

ΟΟΣΑ

Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης θα έχουν ολοήμερη συνάντηση με τον κ. Γκουρία στον ΟΟΣΑ για την ολοκλήρωση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

apital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news