facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Χαλάρωση του εμπάργκο για Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία, εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας

Πιθανούς τρόπους για τη χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων για Ελλάδα, Κύπρος και Ουγγαρία, συζητά το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σύμφωνα με τον υπουργό Νικολάι Φιόντοροφ.

«Μελετούμε εντατικά ποιες πολιτισμένες δυνατότητες υπάρχουν να ανταποκριθούμε στις προτάσεις των χωρών» είπε ο Ν. Φιόντοροφ, τονίζοντας ότι αναφέρεται κυρίως στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα ήταν επιθυμητό να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Φιοντόροφ μίλησε για « δυο-τρεις εκδοχές, που συζητάμε και είναι κοντά στις δυνατότητες υλοποίησης» σημειώνοντας πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελική απόφαση.

Η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Rosbusinessconsulting» σε σχετικό άρθρο της υπενθυμίζει τις εκκλήσεις σειράς χωρών της ΕΕ, ώστε να αρθεί πλήρως ή εν μέρει το εμπάργκο εισαγωγών, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της. Αναφέρεται, μάλιστα, συγκεκριμένα στις συνομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, και ειδικότερα στην άρση των απαγορεύσεων για τα ροδάκινα, τη φράουλα και τα εσπεριδοειδή.

Πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφερθεί στο θέμα απαντώντας στο αίτημα της Ελλάδας να επαναλάβει τις εισαγωγές φρούτων στη ρωσική αγορά.

«Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ, δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά των χωρών της ΕΕ και να τις ακυρώσει επιλεκτικά σε μία από τις χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα όχι άμεσων προμηθειών, αλλά προμηθειών πρώτων υλών, εάν υπάρχουν επενδύσεις εδώ στη Ρωσία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας», δήλωσε τότε ο Πεσκόφ στην Izvestia, ενώ υπενθύμισε παράλληλα πως τον Φεβρουάριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη, είχε δηλώσει ότι, παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με την Ουγγαρία στον τομέα της γεωργίας.

rbth

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news