facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ν. Παππάς: Στη Βουλή προς κύρωση η νέα δανειακή σύμβαση, όχι η παράταση της προηγούμενης

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την κυβέρνηση έγγραφο για τους λόγους που δεν κρίνεται απαραίτητη η ψήφιση από τη Βουλή της παράτασης της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και διαβιβάστηκε ως απάντηση σε ερώτηση που είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Στην έγγραφη απάντησή του, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας για περαιτέρω διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας ούτε το ελληνικό δίκαιο την επιβάλλει. Ενημερώνει δε ότι υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αναλυτικά, η απάντηση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

«Ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, πολύ περισσότερο «συμφωνία παράτασης του Μνημονίου», όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Στις 26.2.2015 παρατάθηκε η ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM), μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους. Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους. Καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας, ο ESM δεν απαιτεί καμία περαιτέρω διαδικασία κύρωσης, πέραν της υπογραφής του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Το ελληνικό δίκαιο ομοίως δεν επιβάλλει την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης για τον ίδιο ως άνω λόγο.

Η υπογραφή της παράτασης της δανειακής σύμβασης, συνοδεύεται από κείμενο πολιτικών πρωτοβουλιών του υπουργού Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στο Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού δεν συνιστά Σύμβαση και κανένας λόγος κυρώσεώς του από τη Βουλή δεν υφίσταται. Σχετική είναι και η από 27.2.2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα προκύψει μετά τη λήξη της παράτασης της ισχύουσας δανειακής σύμβασης θα έρθει φυσικά προς κύρωση στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε ζητήσει να ενημερωθεί πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών και «πότε θα φέρει τη συμφωνία παράτασης του μνημονίου για ψήφιση στη Βουλή».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news