facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Έντιμος συμβιβασμός, όχι άνευ όρων συνθηκολόγηση

“Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους αλλά μην περιμένετε άνευ όρων συνθηκολόγηση” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση στην Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Απηύθηνε δε ευθέως το ερώτημα προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης: “θα στηρίξετε την διαπραγματευτική πολιτική για να μπει τέλος στην λιτότητα ή θα συμπεριφέρεστε σαν φερόφωνα των εμπνευστών του μνημονίου. Αυτό είναι το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα. Αλλά πρέπει να καταληξει η αντιπολίτευση αν έχουμε ήδη συνθηκολογήσει όπως μας λέτε Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή ή οδηγούμε την χώρα στα βράχια όπως λέτε Τριτη Πέμπτη Σάββατο. Την απάντηση στις αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου την δίνουμε καθημερινά με την σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό και με την υλοποίηση του προγράμματός μας στο εσωτερικό.

Είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις; Είναι μνημόνιο ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; είναι μνημόνιο η άρνηση να αυξήσουμε το ΦΠΑ; η λύση για την βιομηχανία ζάχαρης είναι μνημόνιο; Είναι όλα αυτά παράταση του μνημονίου. Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά ρώτησε: “ποιά μεταρρύθμιση κάνατε εσείς οι μνημονιακοί μεταρρυθμιστές εκτός από την μείωση μισθών και συντάξεων και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας; γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση κ. Σαμαρά. Την ξεχάσατε και εσείς και η Τρόικα. Γιατί δεν προχωρήσατε σε πραγματικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή; Σήμερα μαθαίνουμε ότι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν γιατί τους ασκούνταν πιέσεις για στενούς σας συνεργάτες. Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να πει απαγορευμένες λέξεις, αξιοπρέπεια, εθνική υπερηφάνια αλλά και Ζίμενς, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις μέσα στο Βερολίνο. Αλήθεια κ. Σαμαρά επραξα σωστά που τα είπα μέσα στο ΒΕρολίνο ή έπρεπε κι εγώ να πω “ουδείς αναμάρτητος στην κα Μέρκελ;”.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η” ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει την δίκη της λίστα μεταρρυθμίσεων. Με αυτά τα μέτρα θα πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι ευρωπαικό κεκτημένο και αυτή την συμφωνία θα τηρήσουμε. Κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει, τώρα έχουμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για αναδιανομή εισοδήματος και για δημιουργία κράτους δικαίου”.

Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία υπάρχει ανοικτή, διαφανής διαπραγμάτευση δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “η επιλογή για ανοικτή διαπραγμάτευση είναι επιλογή επιστροφής της δημοκρατίας. Ο λαός μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω, αυτή είναι η λαική εντολή να προχωρήσουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και την εφαρμόζουμε”.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώμτα την κατάσταση που παρέλαβε στην οικονομία: “Παραλάβαμε μία χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά βαθιά στον γκρεμό. Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα, 1,8% το 2014. Η πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα είναι μόλις 0,3%, 2,7 δις λιγότερα από όσο έλεγε. Τα δημόσια ταμεία όμως δεν είχαν ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα. Αντίθετα υπήρχε ταμειακό έλλειμμα που το δημιούργησε το κρεσέντο κινδυνολογίας και η ανικανότητά της κατά την προεκλογική περίοδο. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έφερε 70 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε μήνες όταν η δική μας ρύθμιση έφερε 100 εκατομμύρια σε μία εβδομάδα. ΠΑρόλη την ασφυκτική κατάσταση που δεν έγινε τυχαία -κάποιοι την προετοίμασαν- η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία κερδήθηκε η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης αντί για μειώσεις στις συντάξεις και την αύξηση του ΦΠΑ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα ώστε να σταματήσουν τα βάρη της κρίσης να τα πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια. Με την απόφαση της 20η Φεβρουαρίου ανοίγει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί χωρίς μία τέτοια παρέμβαση δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους. Θα ανοίξει η συζήτηση για να μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της επόμενης τριετίας που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπει τέλος στην μνημονιακή πολιτική. Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων υποχώρηση”.

Κλείνοντας ζήτησε από την κοινωνία να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η προσπάθειά της είναι εθνική προσπάθεια να σταθεί όρθια η χώρα.

Αλέξης Τσίπρας: δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο αυτό είναι κόκκινη γραμμή
Το όπλο μας στην διαπραγμάτευση είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του ελληνικού λαού ανέφερε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: “δεν συζητάμε νέο μνημόνιο αυτή είναι εθνική κόκκινη γραμμή και σας καλούμε να την υιοθετήσετε

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που στήριξε τον κ. Παπασταύρου είπε ότι “άλλους 2062 Παπασταύρου έχει η Ελλάδα και θα ελέγθούν όλοι”. Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι προστατεύει την ολιγαρχία του πλούτου και ζήτησε την θέση του για το ζήτημα των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. “Γιατί πέντε χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν τα τέλη από τα κανάλια και έχουν σωρευθεί χρέη 40 εκατομμύρια ευρώ;” ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “δεν το ζητήσατε γιατί δεν σας ενδιέφερε η στήριξη του ελληνικού λαού αλλά των καναλιών”. Παρέθεσε δε τα στοιχεία της πενταετούς λιτότητας λέγοντας ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι 25% μείωση του ΑΕΠ, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, 3,5 εκατομμύρια φτωχοί και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Συνέχισε να απευθύνεται στον κ. Σαμαρά λέγοντας: “αφήσατε πλεόνασμα μικρότερο κατά 2,7 δις από ότι λέγατε και ταμειακό έλλειμμα 2,5 δις. Αφήσατε μία λίστα μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας που θα εκμηδένιζε τις επικουρικές συντάξεις, μείωση των κυρίων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μείωση του εφάπαξ στο ένα πέμπτο αυτού που είναι σήμερα και αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον τουρισμό. Αφήσατε επίσης δεσμεύσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Μήπως το ζητούσαν κάποιοι στις τράπεζες; Σας ρωτάω ευθέως αυτές τις κόκκινες γραμμές τις στηρίζετε; Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε όταν εμείς διαπραγματευόμαστε. Σας καλούμε να πάρετε θέση; μας ζητάτε να αποδεχθούμε αυτά που είσασταν έτοιμοι να αποδεχθείτε εσείς; Περίμενα να αναγνωρίσετε τα αυτονόητα: εμείς δημιουργήσαμε το χρηματοδοτικό κενό στην χώρα σε 50 ημέρες; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι θα βγάζατε την χώρα από το μνημόνιο με στασιμότητα αντί για ανάπτυξη και με χρηματοδοτικό κενό. Όταν το 2012 εσείς είσαστε σε κρίσιμη καμπή σας δόθηκε χρηματοδοτική δυνατότητα 3,5 δις σε εμάς δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Εμείς έχουμε πληρώσει 6,8 δις χωρίς να έχουμε εισπράξει τίποτε”.

Εξήγησε ότι δεν έφερε στην βουλή την παράταση της δανειακής συμφωνίας γιατί δεν ανέλαβε καμία νέα υποχρέωση και γι αυτό δεν την ζητούν την κύρωση ούτε οι δανειστές. “Εάν όμως δεν ζητούν την κύρωση οι δανειστές γιατί την ζητάτε εσείς;” ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε “δεν έχει υπογραφεί καμία νέα σύμβαση και κανένα νέο μνημόνιο. Μην κάνετε λοιπόν φοβερές αποκαλύψεις για πράγματα που είναι γνωστά. Όταν πετύχουμε την νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους θα την φέρουμε στην βουλή”.

Αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών το έθεσαν στο ΒΕρολίνο και εξήγησε ότι είπε πως το κατοχικό δάνειο έχει πρωτίστως ηθική σημασία και όχι μόνο.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news