facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ο μισθός, τα προνόμια και η χλιδή των εθνοπατέρων

Τo βράδυ της περασμένης Τρίτης, κεντρικό θέμα συζήτησης των βουλευτών στο καφενείο της Βουλής δεν ήταν η ανασυγκρότησης της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το οποίο συζητούνταν στην Ολομέλεια, αλλά… το φλέγον θέμα των βουλευτικών προνομίων. Και αυτό διότι το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί η κλήρωση των βουλευτικών οχημάτων και μόλις δέκα από τους τριακόσιους αρνήθηκαν να παραλάβουν τα πολυτελέστατα οχήματα που τους χορηγεί το κράτος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και οι βουλευτές Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιώργος Αμυράς, Παναγιώτης Καρκατσούλης και Αντιγόνη Λυμπεράκη αρνήθηκαν να μπούνε στην κλήρωση. Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με επιστολή του προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί βουλευτικό Ι.Χ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραλαβή βουλευτικού αυτοκινήτου αρνήθηκαν οι νέοι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Ελένη Ψαρρέα, Μουσταφά Μουσταφά, καθώς και ο Νίκος Φίλης.

Το Κοινοβούλιο, εκτός από τα πολυτελέστατα οχήματα που χορηγεί στους βουλευτές και στους υπουργούς για τις μετακινήσεις τους, έχει φροντίσει να τους χορηγεί και… οδηγούς. Στην ουσία, πρόκειται για δύο αποσπασμένους αστυνομικούς που έχουν στη διάθεσή τους οι εθνοπατέρες ως προσωπική ασφάλεια, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοί χρησιμοποιούνται ως οδηγοί.

Η μίσθωση των πανάκριβων Mercedes, BMW, LEXUS κ.λπ. γίνεται με leasing και βαραίνει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.399 κ.εκ., το οποίο κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαίως. Οι βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.799 κ.εκ., το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα.

Για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του, αναφερόμενος στα «προνόμια» των βουλευτών, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές που λαμβάνουν περί τα 6.000 ευρώ τον μήνα ως αποζημίωση να μην μπορούν να δαπανήσουν 600 ευρώ τον μήνα για τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους, δηλαδή για τις βενζίνες τους.

Οι μισθοί και τα έξτρα

Είναι πολλά τα λεφτά… που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και μια σειρά άλλων προνομίων που απολαμβάνουν οι εκλεκτοί εκλεγμένοι εθνοπατέρες. Ο «μισθός» του πρωθυπουργού ορίζεται ίσος με τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται σε 5.705 ευρώ τον μήνα. Τα περίπου 6.000 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως οι βουλευτές σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται 16.000 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών προνομίων, επιδομάτων και παροχών που δικαιούνται.

Συνολικά, μόνο η ετήσια βουλευτική αποζημίωση των 300 βουλευτών αγγίζει τα 68.470 ευρώ, ενώ το ετήσιο κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής για τις παροχές τους φτάνει τα 20.541.000 ευρώ.

Στον «μισθό» των 5.700 ευρώ του βουλευτή δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο ανέρχεται στα 1.780 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ο «ταπεινός» μισθός των βουλευτών ενισχύεται από τη συμμετοχή στους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία υπολογίζεται σε 75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής. Κερδισμένοι είναι όσοι βουλευτές συμμετέχουν στις λεγόμενες «καλές» επιτροπές, δηλαδή σε αυτές που συνεδριάζουν τακτικά στη διάρκεια του μήνα.

Εκτός από αυτά, όμως, η πολιτεία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει και στέγη στους βουλευτές της επαρχίας, που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην Αττική. Έτσι, η Βουλή έχει μισθώσει δωμάτια σε κεντρικά ξενοδοχεία πλησίον του μεγάρου της Βουλής για τη διαμονή τους ή, εναλλακτικά, τους καταβάλλει το μίσθωμα του ενοικίου σε περίπτωση που επιθυμούν να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Περί τα 1.000 ευρώ τον μήνα είναι η δαπάνη για τις στεγαστικές ανάγκες των βουλευτών της περιφέρειας.

Επίσης, οι βουλευτές της περιφέρειας δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Στα 500 ευρώ τον μήνα υπολογίζεται το επίδομα κίνησης που χορηγείται στους βουλευτές για τα έξοδα κίνησής τους, δηλαδή τα καύσιμα των βουλευτικών οχημάτων.

Στα προνόμια των βουλευτών συμπεριλαμβάνονται και δύο επιστημονικοί συνεργάτες, με μηνιαίο μισθό περί τα 1.600 ευρώ, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και δύο αστυνομικούς φρουρούς για την προσωπική τους ασφάλεια. Τέλος, τη βουλευτική αποζημίωση ενισχύουν και δύο επιδόματα. Πρόκειται για το επίδομα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο υπολογίζεται σε 150 ευρώ τον μήνα έκαστος –σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, η οποία έχει θεσπιστεί νομοθετικά και υπολογίζεται περί τα 616 ευρώ τον μήνα– και το «οικογενειακό» επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε μόλις 50 ευρώ τον μήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ως ένδειξη συμπαράστασης στα οικονομικά δεινά που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες το 2012, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, διεμήνυσε στον τότε πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, πως παραιτείται της αποζημίωσής του. Έτσι, με Προεδρικό Διάταγμα, ο μισθός του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα δέχθηκε κούρεμα 50%. Μέχρι τότε, το ύψος της μηνιαίας χορηγίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπολογιζόταν στο τετραπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή σε 23.122 ευρώ τον μήνα. Μετά το κούρεμα, αυτή ορίστηκε σε 11.561 ευρώ και συμπαρέσυρε και τη μηνιαία αποζημίωση των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, το ύψος της οποίας ορίζεται στο μισό της μηνιαίας χορηγίας. Επίσης, με την ίδια τροπολογία, καταργήθηκε και η χορήγηση μηνιαίων εξόδων παράστασης στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας χορηγίας, δηλαδή στο ποσό των 6.240 ευρώ. Έτσι, με «εντολή» Παπούλια, ο «μισθός» του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ανέρχεται σε 11.561 ευρώ τον μήνα.

paraskhnio

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news