facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Π. Κουρουμπλής: Δημόσιο χρήμα σε γερμανικές εταιρείες για τεχνική βοήθεια, που δεν ήρθε ποτέ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε συμβάσεις έργου για τεχνική βοήθεια από γερμανικές εταιρείες που δεν ήρθε ποτέ κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παν. Κουρουμπλής, ενώ εξήγγειλε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρωινές δηλώσεις του στο Πρωινό ΑΝΤ1, υπεγράφησαν «λεόντειες συμβάσεις έργου» με γερμανικές εταιρείες με κόστος 10 εκ. ευρώ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που δεν παραδόθηκαν ποτέ. Ενώ μίλησε και για ύπαρξη έκθεσης 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με την καταγγελία του υπουργού οι εταιρείες αυτές δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Αφρική! Εσείς θα υπογράφατε τέτοιες συμβάσεις;

«Μοιρολογούν τώρα υποκριτικά εκείνοι που συνειδητά εγκλημάτισαν εις βάρος του συστήματος. Έμφραγμα θα πάθω από αυτά που βρίσκω στο υπουργείο υγείας» δήλωσε ο Παν. Κουρουμπλής και απευθυνόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «φοβερίζει ο κλέφτης για να ακούσει ο νοικοκύρης».

Επιπλέον διέψευσε το δημοσίευμα του Βήματος για περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Ο Υπουργός διευκρίνισε την καθιερωμένη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι όταν έχουν διαθέσιμα τα νοσοκομεία τα χρησιμοποιούν για τον επόμενα μήνα, ενώ αυτά που έχουν έλλειμμα καλύπτεται. Ενώ υπογράμμισε ότι η παραπάνω ενέργεια αφορούσε στα διαθέσιμα του Ιανουαρίου για τον Φεβρουάριο και όχι του Φεβρουαρίου για τον Μάρτιο. Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρετε ότι:

«Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 € για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000 €. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.

Οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκ. € στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκ. € και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκ. € , δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκ. € .

Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκ. € και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι το δημοσίευμα στερείται βάσης, αφού ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε «τράπεζες».


avgi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news