facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Διαμάχη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προκαλέσει η Ελλάδα

Έντονες τριβές μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις λεπτές ισορροπίες στις οποίες καλείται να κινηθεί η ΕΚΤ, αλλά και στη διάσταση απόψεων με το νέο εποπτικό μηχανισμό (SSM) του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί η Ντανιέλ Νουί.

«Καθώς οι αξιωματούχοι υπό τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις καταθέσεις που φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να χρηματοδοτήσουν σκανδαλωδώς το ελληνικό κράτος, οι προσπάθειες του νέου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού εκνευρίζουν την παλαιά φρουρά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν πως ανησυχούν για το ότι οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να επιδεινώσουν την ελληνική κρίση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο νέος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ δημιουργήθηκε το Νοέμβριο και πως πλέον «η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές στην κρίση χρέους. Οι αξιωματούχοι πρέπει να βρουν πώς θα ευθυγραμμίσουν τους δύο βραχίονες πολιτικής έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων που θα έρθουν στο μέλλον».

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένταση και ήταν εμφανές από την αρχή ότι θα υπήρχε» δήλωσε ο Νικολά Βερόν, του ινστιτούτου Bruegel και συμπλήρωσε: «Είναι όμως μία δημιουργική ένταση, όπως ήταν μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και της προέδρου της Federal Deposit Insurance Corporation, Σίλα Μπερ, το 2008. Θα μπορούσε να καταλήξει με το σωστό μίγμα πολιτικής».

«Όπως ακριβώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του ηθικού κινδύνου που δημιουργείται από τη διάσωση των τραπεζών και του οικονομικού χάους που θα προκαλούσε η κατάρρευσή τους, έτσι και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εγκλωβιστεί και πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υποχώρησης στα ελληνικά αιτήματα για ρευστότητα και της πολιτικής διαμάχης για την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Αυτή η ένταση κορυφώνεται στην ΕΚΤ, επηρεάζοντας τη σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών αλλά και του νέου εποπτικού οργάνου».

Το Bloomberg αποκαλύπτει ακόμα: «Οι αξιωματούχοι του νέου εποπτικού οργάνου, του οποίου επικεφαλής είναι η Ντανιέλ Νουί, προσπάθησαν να απαγορεύσουν την αγορά βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του κ. Τσίπρα με το Μάριο Ντράγκι. Η κίνηση αυτή αρχικά απέτυχε καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τη ματαίωσε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις».

«Για ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες, η πρόταση του Εποπτικού Μηχανισμού ήταν μία άτσαλη παρέμβαση στην πολιτική διαχείρισης της κρίσης που απειλούσε να διαταράξει τη μετρημένη στρατηγική του Διοικητικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ελληνικής αναταραχής, με βάση ορισμένους παράγοντες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Αν και η πρόταση πέρασε αργότερα με περισσότερο περιορισμένους όρους αναφοράς, η διαμάχη υπογραμμίζει την ένταση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι του εποπτικού βραχίονα υποστηρίζου ότι το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο δεν κατανοεί τη δύσκολη δουλειά της εποπτείας των τραπεζών και η απάντηση είναι πως οι επόπτες, που απλώς ελέγχουν ρυθμιστικούς κανόνες, δεν κατανοούν τον κόσμο πέρα από την τραπεζική νομοθεσία».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news