facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων: Σήμερα Βρυξέλλες, αύριο Αθήνα

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι, μετά από «πάγο» πολλών μηνών και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, υπό τον νέο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκη.

Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, αναφέρουν ότι αύριο έρχονται στην Αθήνα εκπρόσωποι των δανειστών. Ωστόσο, παρουσία στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Δ. Μάρδα. Ανέφερε ότι στελέχη του ΓΛΚ είναι έτοιμα να μεταβούν στις Βρυξέλλες, ενώ προανήγγειλε ότι το Λογιστήριο, θα είναι η βάση όλων των εν Ελλάδι επαφών.

Σύμφωνα άλλωστε με κυβερνητικές πηγές: "Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους".

Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ξεκινούν με διαφορετικούς στόχους από κάθε πλευρά:

· Η ελληνική σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη θεωρεί ότι θα υπάρχει χρηματοδοτική «διασφάλιση» όσο αυτές διαρκούν αλλά

· Οι δανειστές κάνουν συνεχώς σαφές ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και θα αρχίσει η υλοποίηση με απτά αποτελέσματα και μετά θα έρθει η χρηματοδότηση που έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία το ταχύτερο δυνατό.

Μόνο που η… ταχύτητα δεν αποτυπώνεται και στην έλευση τεχνοκρατών στην Αθήνα οι οποίοι είναι «καλοδεχούμενοι» σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα τον ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης (σ.σ. βρίσκεται στο Παρίσι για να παραστεί στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του αλλά και με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ).

Πηγές των δανειστών θεωρούν την έλευση τεχνοκρατών στην Αθήνα αναγκαία για να υπάρξουν τα στοιχεία για την αξιολόγηση και για να γραφτούν οι εισηγήσεις προς τους «θεσμούς». Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν ήταν σαφές το πότε και με ποια μορφή θα γίνει η έλευση των τεχνοκρατών επί ελληνικού εδάφους.

Η «σύγχυση» ξεκίνησε χθες, μία ημέρα μετά το Eurogroup, όταν κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι επιστρέφει στην Αθήνα ο πρόδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, αλλά για να είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθεί όποιο στέλεχος των θεσμών επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει περαιτέρω πληροφορίες.

Η διαφοροποίηση σε κάθοδο μεμονωμένων στελεχών και όχι κλιμακίων που διαπραγματεύονται εν Αθήναις προκάλεσε έντονους «διαξιφισμούς» χθες. Και αναζητείται λύση.

Υπενθυμίζεται, ότι το απόγευμα στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνάντηση του ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ προηγουμένως, φέρεται να μετέχει σε γεύμα της γαλλικής κυβέρνησης παρουσία του Μάριο Ντράγκι.

Διπλή ερμηνεία
Πλευρές των δανειστών επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατό να αξιολογήσουν εξειδικευμένα δεδομένα μεμονωμένα άτομα, πρέπει να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μετά από μήνες απουσίας και να γραφούν εισηγήσεις».

Κάποιες όμως άλλες διπλωματικές πηγές εκ Βρυξελλών δίνουν και μία διαφορετική ερμηνεία. «Είναι και πολιτικό το θέμα καθώς αν υποχωρήσουν σε ελέγχους όπως αυτούς που ζητά η Αθήνα, τότε δίδεται ένα μήνυμα αποδοχής της ελληνικής θέσης» αναφέρουν….

Οι πιέσεις πάντως χθες ήταν εξαιρετικά έντονες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, να επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει να κάνει βήματα προς την συμμόρφωση με τους όρους της δανειακής σύμβασης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ξεκινήσουν και πάλι να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα. Έκανε λόγο για συνομιλίες με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες .

Αναβάθμιση Μαζούχ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα είναι πλέον ο Κλάους Μαζούχ ο οποίος αναβαθμίζεται. Παραμένει από πλευράς ΕΠιτροπής ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ εκ μέρους του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να μετέχει πέρα από τον Ρίσι Γκογιάλ και ο Πόλ Τόμσεν

Μάρδας: Στελέχη του ΓΛΚ μεταβαίνουν Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδα στο ΒήμαFM, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα, αλλά "΄έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στο βαθμό που θα ζητηθεί"
Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε, είπε, είναι "αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ., δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στο βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει".

Στο ΓΛΚ το επίκεντρο

Μάλιστα ο κος Μάρδας είπε ότι "θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα".

Για τις δανειακές υποχρεώσεις και τη χρηματοδότηση

"Μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας" ανέφερε. λέγοντας΄ομως Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, να σας πω ότι υπάρχουν χρήματα μέχρι τότε.
Υπάρχουν πάλι εναλλακτικά σενάρια, είπε, αλλά δεν αναφέρομαι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι μια εικονική πραγματικότητα. Αναφέρεστε σε ένα υποθετικό, εναλλακτικό σενάριο το οποίο αποδεικνύει ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια (σ.σ.: το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα). Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, αυτό σας απαντώ.

Για τη ρύθμιση που αφορά σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Ξέρω ότι υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν μπει στις φορολογικές δηλώσεις, επισήμανε. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να φορολογηθούν και εμείς θα προτείνουμε έναν τρόπο φορολογίας, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος κόσμος, αν θέλει, να απαλλαγεί από το αυτό το άγχος. Αν δεν θέλει να ακολουθήσει αυτά που θα προτείνουμε, ας κρατήσει έξω τα χρήματα του. Αλλά ένα πράγμα θα σας πω: Σφίγγουν τα λουριά διεθνώς με τις διάφορες «Βασιλείες» (σ.σ.: συμφωνίες) που γίνονται. Σφίγγουν και διεθνώς σε βάρος του μαύρου χρήματος.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news