facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Νέα σενάρια: Αύξηση ΦΠΑ στο 23%, αφορολόγητο 15.000, φορολογική κλίμακα ακόμη και 50% και οι σκέψεις για ΕΝΦΙΑ

Να μετακυλήσουν το φορολογικό βάρος από τα χαμηλά εισοδήματα στα μεσαία και υψηλά θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων σχεδιάζουν μεγάλη αύξηση του αφορολόγητου και ταυτόχρονα αύξηση του ΦΠΑ στα μη βασικά είδη επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι της συζήτησης να έχει πέσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 15.000 ευρώ (δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος οι μισθωτοί μέχρι και τα 1.000 -1.200 ευρώ το μήνα) και ταυτόχρονα η μετάταξη ορισμένων ειδών, μη βασικών (όχι δηλαδή στο ψωμί ή στο γάλα αλλά ούτε και στα ξενοδοχεία) και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή από το 13% στο 23%).

Ταυτόχρονα, υπό εξέταση βρίσκεται η νέα φορολογική κλίμακα, με αύξηση των συντελεστών φόρων για τα υψηλά (ή και κάποια από τα μεσαία) εισοδήματα, ακόμη και στο 45% με 50% ενώ έτοιμο είναι το σχέδιο για επιβολή νέων έκτακτων φόρων στα ποτά (και μάλλον όχι στα τσιγάρα) ενώ παραμένουν και οι εισηγήσεις για αυξήσεις ΦΠΑ, τουλάχιστον στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ
Με προϋπολογισμένο έσοδο 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους ακινήτων μέσα στο τρέχον έτος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει αποδεκτό μέτρο υποκατάστασης του ΕΝΦΙΑ. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προκειμένη περίπτωση καθώς, για να εισπράξει τους φόρους ακινήτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις οριστικές τις αποφάσεις ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο τέλος Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων Ε9 μέσω των οποίων θα πρέπει να δηλωθούν οι όποιες μεταβιβάσεις επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2014. Με αυτά τα στοιχεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι έτοιμη να φορολογήσει την κατοχή ακίνητης περιουσίας όπως διαμορφωνόταν την 1/1/2015. Ο προγραμματισμός ήταν η βεβαίωση να γίνει μέσα στον Απρίλιο ώστε ο φόρος να εισπραχθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο. Κάθε καθυστέρηση, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να επανεξεταστεί ο φόρος, θα οδηγήσει και σε περιορισμό του χρονικού περιθωρίου που θα έχουν οι ιδιοκτήτες στη διάθεσή τους προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η εξαγγελία που συμπεριελήφθη και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επιβολή φόρου τύπου ΦΜΑΠ προκαλεί δημοσιονομικό κόστος άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Και αυτό διότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων μπορεί να είναι μεγάλη σε αξία (ανέρχεται στα 680 εκατ. ευρώ με όρους αντικειμενικών αξιών του 2007 που είναι και αυτές που ισχύουν σήμερα) αλλά είναι κατακερματισμένη. Εξαιρώντας τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως 200.000 ή 250.000 ευρώ όπως ήταν η αρχική εξαγγελία, περιορίζει τους υπόχρεους σε καταβολή φόρου από τα έξι εκατομμύρια στους 500-600.000 και τα έσοδα από τα 2,65 δισ. ευρώ το πολύ στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε δύο άμεσες κινήσεις για να φέρει έσοδα από τους φόρους ακινήτων στο ταμείο

Οι ενδιάμεσες λύσεις
Το να βρεθούν τρόποι να καλυφθεί τέτοιο δημοσιονομικό κενό, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι, θα εξεταστούν ενδιάμεσες λύσεις μεταξύ των οποίων είναι:

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2015 αλλά με ελαφρύνσεις για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η κατάργηση εξαιρέσεων από τον φόρο κατοχής ακινήτων προκειμένου να εξευρεθούν πόροι και να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση των μικρότερων ιδιοκτησιών. Βέβαια, ο ΕΝΦΙΑ, δεν περιλαμβάνει και πολλές ελαφρύνσεις. Υπάρχει εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο των αγροτεμαχίων, εξαίρεση υπό προϋποθέσεις των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, των ακινήτων της Κεφαλονιάς μόνο για το 2015 κ.ά.).

Η ανακατανομή των φορολογικών βαρών στο πλαίσιο του ίδιου φόρου με την αύξηση της φορολόγησης για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες μέσω της αναπροσαρμογής του συμπληρωματικού φόρου.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε δύο άμεσες κινήσεις για να φέρει έσοδα από τους φόρους ακινήτων στο ταμείο.

Έτσι, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα βεβαιωθούν οι οφειλές από το χαράτσι της ΔΕΗ του 2013 (πρόκειται για περίπου 350 εκατ. ευρώ) ενώ θα πιεστούν οι ιδιοκτήτες που δεν κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ (είναι εκατοντάδες χιλιάδες με ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον) είτε να πληρώσουν, είτε να εντάξουν την οφειλή στη ρύθμιση

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news